Jeseník bojuje s kůrovcem v městských lesích. Radnice varuje před pohybem těžké techniky v parku

24. srpen 2018

Lesy v okolí Jeseníku řídnou. Viníkem je kůrovec. Vedle státních a církevních lesníků s ním bojuje i samotné město. Na likvidaci napadených stromů teď poprvé nasadilo i harvestor. Právě teď se rojí třetí generace lýkožrouta smrkového.

Práce těžařů zasahuje částečně i do městského parku. V jeho horní části vede cesta, po které jezdí těžká technika. V parku začíná také křížová cesta, která vede na Křížový vrch nebo dále na rozhlednu Zlatý Chlum, proto se tu pohybuje mnoho turistů a výletníků. Žádné varování tu ale zatím nevidím.

„Upozornění je vyvěšené na stránkách města, také na Facebooku,“ zdůrazňuje vedoucí odboru majetku města Jeseníku Monika Nepejchalová. „V terénu bude určitě také, na stromech budou cedulky, upozornění při vstupu ze všech stran, varování před pohybem těžké techniky a těžařů,“ dodává.

Jeseník nasadil do boje s kůrovcem harvestory

Harvestor zastavil a vystupuje z něj Stanislav Dobeš, který má v posledních dnech velmi napilno. Právě se vrátil z Vidnavska. Práce tady musel na pár dní zastavit kvůli akutnímu zásahu. „Byla to aukce, která je termínovaná 14 dny. Na odpočinek vůbec nemám čas. Dělá se i přes víkendy, ať prší, nebo neprší,“ říká.

Pohyb těžké techniky v městských lesích teď bude velmi intenzivní. Během 14 dnů by měli dělníci vytěžit asi 2 tisíce kubíků dřeva. „Les je tady 120 až 130 let starý, ale už budeme kácet i les, který má 70 roků,“ upřesňuje Dobeš.

Těžba kůrovcového dřeva v Jeseníku

K zemi ale nepůjdou jen stromy napadené kůrovcem, posteskl si správce městských lesů František Bac: „Větší polovina lesa je tady suchá, nikoliv napadená kůrovcem, protože ta kůra, která je kůrovcem podežraná, neopadává a drží na stromě, tudíž přischla.“

S náhradní výsadbou už radnice začala. Bojí se ale, že ji do dvou let, jak jí ukládá zákon, nestihne. Sazenice jsou totiž v celém Česku nedostatkovým zbožím.

autor: aja
Spustit audio