Jeseník finančně pomáhá rodičům postižených dětí v domácí péči. Příspěvek dostávají ke kulatinám

17. říjen 2018

Trojice postižených z Jeseníku dostala nečekaný dárek od města. Každému z nich radnice věnovala k jejich letošním kulatým narozeninám 10 tisíc korun. Příspěvek město poskytuje pouze těm, kteří jsou vážně nemocní a které má rodina v domácí péči.

Příspěvek vyplácí Jeseník pravidelně při ukončení Dnů seniorů. Do tamního kina proto vedle penzistů přichází i rodina Rosypalova. Desetitiletého Martina je slyšet všude, je rozjařený, veselý a plný očekávání. Chlapec je mentálně retardovaný a letos mu lékaři navíc diagnostikovali autismus.

Péče o syna není snadná, připouští jeho máma Petra. „Dlouho jsme bojovali, ale teď to říkám takhle – když byl malý, tak to bylo z 80 procent negativní a ze 20 pozitivní. A teď se to obrátilo, poslední tři roky, kdy jsme se posunuli, začal chodit, začal povídat, tak je to z 80 procent pozitivní, ale těch 20 procent nám dává zabrat,“ komentuje Petra Rozsypalová. Peněžitý dar od města nečekala. Nikdy dříve o něm neslyšela.

Stejně překvapená byla i máma postiženého Ondřeje. Je autista a trpí svalovou dystrofií. I on letos oslavil desáté narozeniny. „Byla jsem velice potěšena, příjemně. Fakt mě to zahřálo na srdíčku. Nenajdete to na ulici. Připlatíme si rehabilitace v lázních, budou Vánoce, peníze se hodí vždycky,“ uvedla paní Sabina.

Příspěvek je v Olomouckém kraji ojedinělý

Příspěvek ve výši 10 tisíc korun při významném jubileu vážně postižených osob vyplácí Jeseník už od roku 2010. „Je to takové poděkování rodičům, že se starají v domácím prostředí. V ústavech by to stálo daleko víc,“ říká Alena Kalinová z odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Připouští, že informace o finančním daru mezi lidmi nešíří tak trochu záměrně. „Určitě bych byla ráda, kdybychom mohli dát víc, ale zatím nechceme dráždit zastupitele, aby spíš neuvažovali, že to zruší úplně,“ dodává úřednice.

Vyplácení příspěvku má ale i svá pravidla. Podmínkou je mimo jiné trvalý pobyt a bezdlužnost vůči městu.

Oslovili jsme i ostatní bývalá okresní města v kraji. Žádné jiné podle svých mluvčích podobný dar rodičům postižených dětí nevyplácí.

autor: aja
Spustit audio