Jeseník podpoří volnočasové aktivity dětí penězi vybranými z pokut

11. červenec 2023 08:02

Jesenická radnice se rozhodla podpořit volnočasové aktivity místních dětí částkou jeden milion korun z peněz, vybraných na pokutách například městskou policií. Město tak chce pomoci rodinám, které kvůli současné ekonomické situaci omezují výdaje na vzdělávání a aktivity svých potomků. Iniciativu již schválili zastupitelé.

Rodiče mohou o příspěvek žádat prostřednictvím platformy Corrency. V Olomouckém kraji podporu pomocí této platformy nabízí také Prostějov, sdělila ČTK mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Chceme podpořit děti, aby víc sportovaly, případně se zapojily do jiných volnočasových aktivit. Přiznejme si, že část mládeže během covidových restrikcí zlenošila. Musíme děti zvednout od mobilů a počítačů, a vrátit je na hřiště nebo do tělocvičen,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

O příspěvek zažádat?

Rodiče, kteří mají děti ve věku od pěti do 18 let a mají trvalý pobyt ve městě, mohou o příspěvek z rozpočtu města zažádat na platformě Jeseník - Corrency. Město vyčlenilo na tuto podporu jeden milion korun, který bude rozdělen mezi 666 registrovaných dětí. Děti i zákonný zástupce, který dítě registruje, musí mít trvalý pobyt ve městě Jeseník. Během pilotního projektu budou dětem rozděleny elektronické correnty v hodnotě 1500 korun. Příspěvek ve formě correntů mohou využít na financování až tří čtvrtin nákladů na sportovní a volnočasové aktivity pro děti u místních poskytovatelů, a to až do 31. ledna 2024.

Podle vedení města až pětina rodičů v současné době kvůli složité ekonomické situaci musí omezovat volnočasové aktivity svých dětí, protože na ně nemají peníze. To nám nepřišlo fér, a tak i jim chceme pomoci. Podpoříme tak nejen rodiče a děti, ale rovněž místní spolky a kluby, které kroužky a jiné aktivity nabízejí,“ doplnila jesenická starostka.

„Podpoříme nejen rodiče a děti, ale rovněž místní spolky a kluby, které kroužky a jiné aktivity nabízejí.“
Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová

Jeseník, společně s Prostějovem, jsou podle zástupců radnice prvními městy v Olomouckém kraji, která tuto formu podpory dětí nabízí. Obdobný program funguje i v dalších městech v Česku. Nechtěli jsme vymýšlet něco, co je už vymyšlené. Systém Corrency funguje na několika místech Česka, je jednoduchý a přehledný. A kdo by si náhodou nevěděl s přihlášením nebo využíváním correntů rady, klidně se pro informace může obrátit na naši radnici,“ doplnil radní Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Corrency je český systém na přerozdělování dotací a podpor, jehož autorem je podnikatel v oblasti elektronických plateb Pepe Rafaj. Projekty na podporu lokálních ekonomik už se uskutečnily v Kyjově na Hodonínsku, v Praze 1 či Praze 18. V Ostravě se do projektu zapojily obvody Slezská Ostrava a Poruba.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

autor: Igor Polák
Spustit audio