Jeseníky se připravují na nápor. O jarních prázdninách jsou oblíbeným cílem lyžařů z Brna

Malý Silvestr, tak označují lidé z Jeseníků brněnské jarní prázdniny. Jesenické lyžařská střediska čeká tradičně jeden z nejsilnějších týdnů zimní sezóny. Mnohé skiareály, restaurace i bufety se proto připravují na víkendový nápor a nabírají posily.

Majitelka penzionu na Ramzové Karin Suchá právě obsluhuje hosty kavárny. Zatím stíhají provoz ve třech. Za pár hodin ale bude podle ní všechno jinak. „Teď se připravujeme na nápor Brňáků. O víkendech bereme nějaké brigádníky, protože bude blázinec,“ říká.

Kdo bude na jarní prázdniny rovněž posilovat, je tým lyžařských instruktorů. Ve standardním počtu by poptávku po výuce podle vedoucího školy na Ramzové Jana Šuberta nezvládli: „Běžně máme kolem osmi až deseti instruktorů, teď na ty vypjaté týdny jich máme okolo patnácti až dvaceti.“

Z brněnských prázdnin těží jesenické skiareály dlouhodobě. Miloš Hladký ze střediska Miroslav je proto rád, že na rozdíl od loňska, kdy Brňané turnusy uzavíraly, letos je začínají. „Je to vynikající, protože po pěti letech jsme se dostali zase na začátek a tam je přece jen největší předpoklad dobrého počasí,“ komentuje Hladký.

Podobně přemýšlí i Miroslav Páral z Filipovic: „V loňském roce jsme nepoznali žádné silné prázdniny Brna. Březen lyžařsky tak nějak vyšuměl, že se nám to tady neprojevilo. Letos by to mohlo být lepší.“

Čím dál častěji jezdí do Jeseníků i lidé z Prahy

Podnikatel Leoš Haltmar je ale jiného názoru. Provozuje penzion přímo u sjezdovky na Ramzové. „Není to šťastný termín, protože jsou zároveň pololetní prázdniny a Poláci mají taky prázdniny, takže je na horách moc lidí najednou. A potom přijdou termíny, kdy těch lidí bude málo, respektive téměř žádní,“ uvedl Haltmar.

Vedle školáků z Brna má prázdniny i půlka Prahy. A i lidé z hlavního města plní v posledních letech Jeseníky. „Pražáci přišli na to, že v Jeseníkách je v porovnání s Krkonoši poměrně levně a služby jsou přitom srovnatelné,“ popisuje svou zkušenost Jaroslav Podzimek z Přemyslova.

Všichni podnikatelé se ale shodnou v jednom – uvítali by, kdyby měli školáci z Brna jarní prázdniny ve dvou termínech, stejně jako v Praze.

autor: aja
Spustit audio