Ještě neskončily prázdniny a v olomoucké čokoládovně už naplno vyrábí vánoční sortiment. Kdy musí být hotovo?

5. srpen 2024 09:35

Letní prázdniny ještě zdaleka nejsou u konce, v olomoucké čokoládovně Nestlé Zora už ale vrcholí výroba vánočního sortimentu. Pracovníci podniku během ní vyrobí stovky tun vánočních pralinek, salonek a dalších cukrovinek do kolekcí. Ty už za několik měsíců zaplní pulty po celém Česku.

„Jsme v balírně, kde balíme, jak my říkáme, nahé zboží – čokoládové šišky – do hliníku s nitkami. Tím vzniká ta šiška, která se potom věsí na vánoční stromeček,“ ukazuje vedoucí výroby olomoucké čokoládovny Lubomír Bouda na jeden z balících strojů, ze kterého na pásu vyjíždějí už hotové pralinky ve stříbrných obalech.

Za strojem sedí v bílém obleku a se síťkou na hlavě operátorka Lenka. Do speciálního kotouče postupně skládá jednotlivé šišky. „Já teď jedu hořký citrón, což má světlý obal. Vedle sousedka jede hořký karamel, který je zase celý červený. Každý bonbon má svůj obal,“ vysvětluje.

V olomoucké čokoládovně Nestlé Zora jede na plné obrátky výroba vánočních cukrovinek

Pracovníkům na balírně v předvánočním období denně projdou rukama možná tisíce kusů různých vánočních cukrovinek. „Teď máme největší sprint, snažíme se toho vyrobit co možná nejvíc. Kromě šišek ještě vyrábíme, my tomu říkáme, plastiky, což je zvonek z čisté čokolády bez náplně. A vyrábíme ještě salonky, ty poslední roky rostou hodně na oblibě,“ doplňuje Lubomír Bouda.

Na náročnou předvánoční sezonu čokoládovna tradičně přijímá taky desítky brigádníků. „Ta sezona probíhá jenom šest až sedm měsíců v roce. Takže nabíráme spoustu brigádníků, kteří dělají manuální práci, kdy kompletují, dávají vyrobené zabalené šišky do blistrů a tím vzniká ta kolekce jako taková. Jedná se o desítky lidí, které potřebujeme. Ale protočí se jich tady mnohem víc, protože ti lidi tady třeba pracují dva týdny,“ zmiňuje vedoucí výroby.

Teď máme největší sprint, snažíme se toho teď vyrobit co možná nejvíc.
Lubomír Bouda, vedoucí výroby olomoucké čokoládovny

Vánoční cukrovinky musí být hotové do poloviny září, kdy začíná distribuce k obchodníkům. Letos bude mít nejspíš na jejich cenu vliv celosvětové zdražení kakaa.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio