Jezdíte v zimě na kole? Někteří na něj sedají bez ohledu na ledovku nebo padající sníh. Ohrozit pak mohou nejen sebe, ale i řidiče projíždějících aut

18. leden 2019

Bez ohledu na námrazu nebo sněhové závěje vyráží na silnice někteří cyklisté. Podle dopravního experta tím riskují nejen svůj život, ale ohrožují i další účastníky provozu. V zimě jsou totiž cyklisté hůře vidět a úhybný manévr na zledovatělé silnici může způsobit dopravní nehodu.

„Pěšky nechodím zásadně, to by muselo být teda hodně škaredě. Jezdím jen po cyklostezkách. Protože bydlím ve Šmeralově ulici, tak jezdím zadem,“  říká mi paní Jana, zatímco odchází se svým kolem od stojanu na prostějovském náměstí T. G. Masaryka.

Zatímco spolu mluvíme, projede kolem nás dalších pět cyklistů. Jedou po silnici mezi auty. Podle dopravního experta a krajského koordinátora BESIPu Miroslava Charouze může být ale jízda na kole v zimě problém.

„Cyklista v tomto počasí je obecně viditelný velmi málo. Už ve tři odpoledne už je šero, je pod mrakem. Cyklista by měl myslet na to, že stoprocentně musí za snížené viditelnosti svítit vepředu i vzadu,“ pokud navíc sněží, řidiči mají podle Charouze ztížený výhled na silnici před sebou.

„Chtěl bych poprosit cyklisty, aby si uvědomili, že pokud jsou neviditelní nebo méně viditelní, tak jsou obrovským způsobem zranitelní,“ upozorňuje Charouz.

Upozorňuje také na to, že i když silnice vypadají suché, nemusí to tak být. „Mikrovrstva vody zmrzne na asfaltu, který na první pohled vypadá jako zcela sjízdný, ale ve skutečnosti zejména pro cyklisty to je past, jelikož nebývají vybaveni žádnými zimními pneumatikami, snadno hrozí smyk nebo nějaký pád, který může končit až v protisměru pod koly motorového vozidla, dodal Charouz.

autor: tas
Spustit audio