Ježíškova vnoučata stále nadělují: seniorům z Jeseníku darovala Lucie Bílá elektropohon na invalidní vozíky

28. duben 2018

Senioři z Centra sociálních služeb v Jeseníku, kteří se zapojili do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, dostali elektrický pohon na své invalidní vozíky. Nadělila jim je zpěvačka Lucie Bílá. Vedle třech pohonů darovala penzistům i jeden zcela nový elektrovozík.

Když se před 25 lety postavil v Jeseníku penzion pro důchodce, byl mezi prvními, kteří se do něj nastěhovali. Dnes tu žije Josef Gil nejdéle ze všech. Právě poobědval a v doprovodu pečovatelky Moniky Baranovičové odchází z jídelny do svého skromného bytu.

Pan Josef je nevidomý, o zrak přišel v 17 letech po nehodě na motorce. Poslední dobou se mu i hůře chodí, na delší procházky si už netroufá. Proto si zažádal o nový vozíček.

Technik zprovozňuje invalidní vozík

Galantní 73letý pán se neustále usmívá a vtipkuje. Nejen svou pečovatelku nabíjí energií. „Je to takové sluníčko. Když mám špatnou náladu, tak mi ji během dvou minut rozptýlí,“ říká Monika Baranovičová.

Zatímco se pan Josef připravuje na přebírání daru, produktový manažer společnosti Inter Meta Petr Pavlica ještě ladí další tři vozíky penzistů. Společně s kolegou k nim připevňují elektrický pohon. „Jediným úkolem je srovnat osu toho pohonu, aby to bylo v rovině, aby jim to nezatáčelo,“ komentuje Pavlica.

Josef Gil se svou pečovatelkou

Po chvíli přicházejí senioři i jejich pečovatelky a výkonnější vozíky hned testují. Petr Pavlica přesvědčuje Blanku Piaszczynskou, že nejde o nic složitého: „Kdykoliv to pustíte, tak to zastaví.“ Do nového křesla na kolečkách usedá i Josef Gil a jeho úsměv na tváři se rozzáří ještě víc.

Není to poprvé, co se zdejší důchodci těší z dárků od Ježíškových vnoučat. Společně s vozíky jim už vyplnili desítku dalších přání.

autor: aja
Spustit audio