Jihomoravští sadaři už sklízejí meruňky. Část úrody mírně poničily mrazy

16. červen 2014

Na jihu Moravy začala sklizeň raných odrůd meruněk. Loni byla úroda rekordní, letos ale sadaři očekávají spíše průměrný rok. Kvalita meruněk prý ale není špatná. Cena za jeden kilogram se bude pohybovat v rozmezí 20 až 35 korun při nákupu přímo od pěstitelů. V obchodech lidé zaplatí více.

„Kvalita není až tak špatná, plody jsou poměrně velké. Hlavně u těch ranějších odrůd ale došlo k mírnému poškození mrazem. Nepředpokládáme tedy výnos, jako jsme měli v minulém roce, ale průměrnou úrodu jako v běžném roce,“ konstatuje Karel Bobek, který má na starosti více než 40hektarové sady Pomony Těšetice.

Se sklizní tam začali dnes ráno. Sběrači se zaměřili na jednu z nejranějších odrůd – meruňky Aurora. Stromy jsou relativně nízké, až na výjimky tak při sběru stačí jen malá stolička.

Loni sklidili v Těšeticích na Znojemsku osm tun meruněk z jednoho hektaru, letos budou rádi za šest tun.

Sladké plody se budou očesávat zhruba do poloviny srpna. Asi za čtyři týdny přijde na řadu i nejznámější česká odrůda – velkopavlovická meruňka.

Podlé odborníků jí ale hrozí brzký zánik, ze sadů ji totiž vytlačují méně náročné odrůdy z dovozu.

„Je špatně transportovatelná, má špatnou výdrž, okamžitě se kazí. Ale je to hlavně o plodnosti. Říká se, že za desetiletí jsou tři roky plodné a zbytek je jenom takové paběrkování,“ upřesňuje Michal Schovánek, vedoucí sadů Patria Kobylí na Břeclavsku.

V Těšeticích na Znojemsku začali se sklizní raných odrůd meruněk

Zvětšit mapu
autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio