Jihomoravští zdravotníci budou vyučovat první pomoc

16. květen 2011

Zhruba jedné třetině lidí, kteří jsou v ohrožení života, není poskytnuta před příjezdem zdravotnické služby první pomoc. Tvrdí to záchranáři, kteří číslo odvodili na základě svých zkušeností. Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje ve spolupráci s Masarykovou univerzitou se chce nyní pokusit katastrofální situaci změnit. S podporou evropských fondů připravili unikátní projekt, který má různé skupiny obyvatel i odborníků proškolit právě na poskytování první pomoci a v oblasti urgentní medicíny.

Cílem je odstranit u laiků hrubé neznalosti a u různých profesních skupin pak zlepšit vědomosti. Celý projekt je rozdělen na dvě části. Devět kurzů zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, Masarykova univerzita zajistí další tři. "Záchranáři zaměří svoji část na urgentní medicínu a krizové stavy pro skupiny v rámci poskytování přednemocniční péče. Budou zaměřeny na záchranáře, lékaře a nezdravotnický personál v nemocnicích. Kurzy se však budou orientovat i na laickou veřejnost, což budou především pracovníci škol a různých úřadů a institucí," vysvětluje dál šéf záchranářů Milan Klusák.

Zajímavostí projektu je také to, že směřuje i do oblastí, které donedávna stály stranou zájmu. Jednou z nich je sebeobrana . Právě té by se měli učit na Faklutě sportovních studií Masarykovy univerzity - vysvětluje za tuto školu Zdeňka Kubíková: "Aby se uměli ubránit v situaci, kdy dojde například ke slovnímu napadení, nebo i fyzickému napadení. Základem je naučit se jak vůbec konfliktní situaci předcházet."

Masarykova univerzita nabídne také kurz, jak předcházet pracovním úrazům záchranářů. Součástí projektu budou i e-learningové kurzy pro zdravotníky. Vypracování projektu přijde celkem na více než 13 milionů korun.

Spustit audio