Jiří Leschtina: Taková normální Dana Drábová

30. říjen 2023

Zpráva o tom, že vláda znovu jmenovala předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, prošuměla bez většího vzruchu mediálním světem. A není divu. Vždyť s tím, že šéfkou instituce, dozírající na využití jaderné energie a radiační ochranu země je „atomová lady“ Drábová, už žijeme neuvěřitelných 23 let.

Už teď je Dana Drábová, během jejíhož předsednictví se vystřídalo v čele republiky 11 premiérů, nejdéle sloužícím nejvyšším úředníkem ve vrcholné instituci státu.

Čtěte také

A je jistě otázkou, co všechno způsobilo, že zrovna tato dáma dál a dál prochází předsednickou anabází. A to navzdory manažerským poučkám, že příliš přetažené setrvávání v jedné vrcholné pozici vede k rutině a zapouzdření, jež neprospívá šéfujícímu jedinci ani instituci.

Jedním z vysvětlení může být i to, že Drábová neuvázla v labyrintu sofistikovaného jaderného oboru ani v ponorce svého úřadu. Ve světě vysokého úřednictva se stala unikátním fenoménem, když po útoku na Ukrajinu se na sociálních sítích pustila s jadrností a přímočarostí do demaskování Putinových lží a odsuzování jeho zvěrstev. Pro více než 140 tisíc sledovatelů se staly až kultovní záležitostí její každodenní glosy na Twitteru, s nimiž nehodlá přestat, jak sama řekla „dokud ten Rusák nevypadne z Ukrajiny“.

Tvůrkyně veřejného mínění

A co je nad jiné cennější, jak Drábová s veškerou vahou své jaderné erudice čelí jedné z nejzáludnějších zbraní Putinovy hybridní války, založené na vyvolávání strachu a paniky z jaderného ohrožení. Ať již šermováním jadernými zbraněmi nebo válečnými operacemi kolem atomových elektráren na Ukrajině.

Čtěte také

Když okupanti vtrhli do zakázané zóny okolo Černobylu, Drábová odbornými a přesto srozumitelnými argumenty úspěšně vyvracela obavy, že by tam mohlo dojít k něčemu obdobně příšernému jako před 36 lety.

Při ruském odstřelování a dobývání záporožské jaderné elektrárny neskrývá, že tam průšvih visí na vlásku. Zároveň přesvědčivě vysvětluje, co vydrží dokonale chráněné jaderné reaktory a že ani katastrofa s masívním únikem radiace by neměla dopad na 1500 kilometrů vzdálenou Českou republiku.

Už dávno ale nejsou její pravidelné poznámky, které zakončuje sloganem „radiační situace na Ukrajině zůstává normální“ jen výzvou k zachování chladné hlavy vůči jadernému vydírání diktátora. Dana Drábová se v glosách i rozhovorech pro média vyjadřuje k nejrůznějším aspektům dramatické současnosti, prostoupené válečnými hrůzami, vzestupem uchvatitelů i jejich podporovatelů.

Jiří Leschtina

Spolu s tím, jak se stala zvlášť respektovanou tvůrkyní veřejného mínění, pochopitelně se Drábová ocitla v hledáčku putinovských pátých kolon. Podle jejich pouličního svolavatele Jindřicha Rajchla, nemůže být v čele regulačního státního úřadu osoba, která „nejedná odborně ale podle své ideologie, že nesnáší Putina a Rusko“.

Jenže v době, kdy se diktátor dopouští nelidských zločinů a jeho apologeti nás zahrnují lží a tmářstvím, i pro vědce a experty je morální výzvou postavit se proti tomu. A je o to cennější, pokud tak činí i vahou státního úřadu, který reprezentují. Je to prostě – normální.

Autor je publicista

Spustit audio