Jiří Špička získal italskou cenu

15. červenec 2011

Významné italské ocenění Premio Flaiano Internazionale za knihu o Petrarcovi převzal v Pescaře italianista Jiří Špička. Odborník na italskou literaturu působí na Katedře romanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Jiří Špička je autorem knihy Petrarca Homo politicus, prestižní cenu obdržel v kategorii italianistka za nejlepší zahraniční odbornou monografii o italské literatuře nebo kultuře. Pracoval na ní 3 roky v rámci projektu grantové agentury České republiky.

Jiří Špička přepracoval některé kapitoly také do podoby článků. Ty byly přijaty do nejprestižnějších vědeckých časopisů v oboru. Ve své práci pokračuje i po převzetí italské ceny.

Do České republiky míří Premio Flaiano počtvrté: v minulosti jej obdrželi Jiří Menzel v kategorii filmová režie, Michal Dočekal v kategorii divadelní režie a Miroslav Holub v kategorii poezie.

Cena Premio Flaiano, pojmenovaná po italském scénáristovi, dramatikovi a spisovateli Enniu Flaianovi, se uděluje od roku 1976 v Pescaře. Zahrnuje kategorie z oblasti filmu, televize, divadla a literatury.

Cena za italianistiku je udělována od roku 2002 ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí Itálie třem nejlepším zahraničním odborným publikacím.

autor: kor
Spustit audio