Jitka Němcová nadšeně zdraví vodáky ze břehu u chaty se svou fenkou Pérou

23. červenec 2019

Jitka Němcová si Humoriádu zamilovala proto, že je to jedno z posledních míst, kde se může zasmát, slyšet dobrý humor a scénky, které jsou opravdu dobré. „Jsou staré, ale nikdo nic lepšího nevymyslel.“ Své zábavné pořady, filmy a dokumenty vymýšlí na chatě u Sázavy, kde je klid a není tam žádný signál mobilních operátorů, nikdo ji tak neruší.

Zajeli jsme k ní návštěvu, aby nám ukázala, jak bydlí a jak si zvelebuje místo, které má tak ráda. Jezdíval sem i Otakar Vávra. Prý chtěl vždycky zatopit v kamnech, protože od vody sem jde chlad. Krb je dodnes začouzený od kouře a sazí, prý proto, že tam kdysi Jitka hodila boty, protože oheň nechtěl hořet. Chystá se chatu zrekonstruovat a trochu ji rozšířit. Dokonce už začala budovat studnu.

Bobří rodinka

Interiér chaty je zařízen v duchu dovolených druhé poloviny 20. století. Najdete tu na zdi i podběrák a prut. Jitka totiž občas chodí na ryby. Ráda je jí, ale odmítá je kuchat, tuhle práci raději přenechá svému sousedovi. Jejím snem je vybudovat na břehu sezení a stanoviště pro rybáře, kteří by sem chodili chytat ryby. Přes vodu je vidět na trať slavného Posázavského pacifiku. Jitka dokonce ví, kdy a kde projíždějící souprava zahouká.

Do vody se chodí koupat i se svou fenkou českého fouska Pérou. Kousek od vstupu do vody se usadila v houští u břehu bobří rodinka. To samozřejmě Péru velmi láká. S fenkou chodí také do nedaleké hospody, na procházky do lesa a do vršků nad Sázavou. Za kopcem je dokonce chata, kterou vlastnil Jiří Sovák, a kam za ním Jitka jezdívala konzultovat „Dostaveníčka“, která natáčela pro tehdejší Československou televizi.

Na Marjánce

Vzala nás také do hospody Na Marjánce ve Stříbrné Skalici. Jezdí tam na kole. Když seká trávu na zahradě a dostane žízeň, sedne na kolo a sjede si na jedno. Je to kilometr tam a kilometr zpátky, někdy to dá pětkrát za den. My jsme si dali oběd a Péru jsme nechali vylízat talíře. Jitka nám prozradila, že tam chodí i na koncerty. Ty pořádají majitelé, kteří kdysi provozovali slavný rockový klub Bunkr v Praze.

Spustit audio