Jmenuju se Juraj Koreň a takhle jsem zemřel! Slovenský dobrodruh leze, lyžuje a létá po horách

28. duben 2024

Nahoru s cepínem, dolů na paraglidu. Nebo na vrchol na paraglidu a dolů na lyžích. Slovenský paraglidista a alpinista Juraj Koreň alias Ďurifuk létá s lyžemi nad horami a vybírá si ve vzduchu, který kopec sjede. O tvrdých zkušenostech i úžasné svobodě létání nad Alpami, Tatrami i Himálaji vypráví v nové epizodě podcastu Casablanca.

„U nás v Kremnici se říká, že děti se rodí s lyžemi na nohou. Lyžuju od dvou let. Ve vzduchu jsem byl díky tátovi poprvé v šesti letech,“ vypráví Juraj Koreň o svých začátcích s lyžováním a paraglidingem, které fascinujícím způsobem kombinuje. Na rozhovor do podcastu Casablanca dorazil takřka přímo z italských Dolomit, kde mocně využíval sněhové podmínky i termiku.

Odvaha není nepřítomnost strachu, ale vítězství nad ním

„Ve vzduchu takřka pořád něco řešíš. I když si to užíváš. A strach mám. Bojí se každý. Kdo říká, že se nebojí, lže. Jak se traduje, odvaha není nepřítomnost strachu, ale vítězství nad ním,“ říká. 

„Když jsem se například v Africe na padáku poprvé ocitl ve vlně, padal jsem 800 metrů. Pak jsem líbal zem,“ popisuje svoje pocity Juraj Koreň. A zároveň to, jak se naučil podobné situaci zvládat.

„Mám takový sen. Vylézt a sletět každý kopec a každém kopci kontinentu panenský vrchol, na kterém ještě nikdo nestál. Podařilo se mi to zatím v Antarktidě a Severní Americe – v Grónsku. Dva roky teď pokouším Himálaje a zatím dostávám pěkně… po čuni. Ale to je v pořádku, dobré věci potřebují čas. Navíc, život bez proher nestojí za žití. Vyhrávat umí každý,“ vypráví Juraj Koreň v Casablance.

Létat v Himálaji, to jsou gladiátorské zápasy

„Létat v Himálaji, to jsou gladiátorské zápasy,“ líčí. Hustota vzduchu je menší, takže základní rychlost letu je jiná, často šílená, počasí je proměnlivé, kolem padají laviny.

„Startoval jsem například v 6000 m. n. m. tak, že jsem padl na séraku na břicho a obličej, klouzal jsem dolů z kopce, dokud padák nenabral dostatečnou rychlost. Bylo to zajímavé.“

Jaké to je létat nad horami? Navíc nad těmi nejvyššími? Jaké Juraj Koreň vyhledává výzvy a jak pracuje s adrenalinem? Jaké jsou jeho pocity po přistáních? Poslechněte si bezprostřední a upřímné vyprávění slovenského dobrodruha!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.