Jonáš Harman: Z Moravské filharmonie chci vybudovat první orchestr na Moravě

23. březen 2018

Narodil se roku 1986 v Ostravě, od malička se věnuje hudbě, respektive tubě. Hru na ni vystudoval na ostravské konzervatoři a na VŠMU v Bratislavě. Souběžně s tím se na brněnské JAMU věnoval hudebnímu manažerství.

V lednu 2018 byl jmenován do čela jednoho z nejstarších symfonických orchestrů v naší zemi. Prohlašuje, že z Moravské filharmonie hodlá vybudovat první orchestr na Moravě. Dá se to, a jaká k takovému cíli vede cesta? I na to se ve Vizitce ptal Michal Bureš.

Myslím, že se to dá. Je to stěžejní pilíř mé koncepce. Přeju si, aby se orchestr stal synonymem našeho města. Symbolem stability a kulturnosti. Chci jeho činnost otevřít a přivést nové posluchače. Zejména z řad vysokoškoláků, kterých je u nás velký počet a pro které chybí abonentní řada.

Moravská filharmonie pořídila v olomouckém rozhlase svou první nahrávku roku 1956. Byla to scénická hudba ke hře Král Ječmínek, kterou zkomponoval i dirigoval legendární Miloš Konvalinka. První koncert Moravské filharmonie (tehdy ještě Městského symfonického orchestru Olomouc) proběhl 26. května 1945. Na programu byla Smetanova Má vlast. Hrálo ji 23 hudebníků. Od září 1945 se k nim připojilo dalších 52 instrumentalistů z bývalého divadelního orchestru v Českých Budějovicích.

Pavel Molek: Baví mě představovat si zákulisí dějin

Michal Bureš a Pavel Molek

Prvním letošním hostem Vizitky z Olomouce byl Jihočech, který se vydal do Portugalska i na Moravu, kde se nakonec usadil. Je to odborník na lidská práva a azyl a evropský kosmopolita.

Orchestr přijal nový název – Moravská filharmonie. Program první koncertní sezóny byl velmi ambiciózní, ale výkony žel nedosahovaly potřebné umělecké úrovně. Nabídku na šéfdirigentské místo tehdy přijal František Stupka, který těleso pozvedl málem k hvězdným výšinám. V letech 1950 a 1954 orchestr vystupuje na Pražském jaru, jezdí na zahraniční turné. Stupkovými nástupci byli Jaromír Nohejl, Milivoj Uzelac, Otakar Trhlík, Stanislav Macura ad. Současným šéfdirigentem je Petr Vronský. Ten od příští sezóny odchází z Olomouce do Teplic.

Dohodli jsme se s panem dirigentem, že do doby, než najdeme nového uměleckého šéfa, se bude supervizi orchestru věnovat i nadále,“ ubezpečuje Jonáš Harman. „Zároveň intenzivně pracujeme na dramaturgickém plánu nové sezóny. Tu přespříští bych rád měl naplánovanou lépe a dřív. Věřím, že i novým dramaturgem orchestru, který nám tady hodně chybí a kterého hledáme. Co se týče abonentních cyklů, žádné velké změny nechystáme, spíš zpestření a rozšíření, někdy také obnovení osvědčeného, jako například cyklus nedělních koncertních matiné pro rodiče a děti. Je to zkrátka běh na dlouhou trať.

autor: Michal Bureš
Spustit audio