Jsme národem malých střadatelů. Buďme odvážnější, apeluje finanční poradce

18. březen 2024

Při příležitosti Týdne finančního vzdělávání Global Money Week jsme se s finančním poradcem Radimem Frolíkem zaměřili na finanční gramotnost Čechů. Jak jsme na tom?

„Finančně gramotní jsme. Jsme národem takových malých střadatelů. Umíme si peníze vydělat, mnoho lidí dře, aby si ušetřilo nějakou tu korunu. Ale pak to může ztroskotat na špatném zhodnocení peněz,“ míní Radim Frolík, podle kterého si už méně lidí umí rozvrhnout, jak chytře se vydělané peníze dají zhodnotit.

Spořicí účet není jediné řešením

Češi jsou podle poradce Radima Frolíka spíše opatrní a konzervativní. „V lepším případě si uspořené peníze vložíme na spořicí účet místo toho běžného. Dosud to bylo celkem výhodné. Banky dávaly úrokovou sazbu 5-6 %, což je slušné, poslední rok a půl byl docela dobrý. Ale teď je inflační cíl na 2 %.“

Čtěte také

Současná snižující se inflace má kromě výhod i nevýhody: „Možná jste zaznamenali, že Česká národní banka slaví úspěch, zřejmě jsme porazili inflaci a máme ji zkrocenou. Znamená to ale, že úrokové sazby se budou snižovat, aby byly levnější peníze, lidé si více půjčovali a ekonomika se rozhýbala. Ale pozor! To také znamená, že spořicí účet už nebude tak výhodný,“ vysvětluje Frolík a apeluje na finanční vzdělávání lidí, aby měli větší rozhled ve světě financí.

Investice do akcií i garáží

Buďme méně konzervativní a více kreativní ve zhodnocování vydělaných peněz. „V dnešním světě máme obrovskou šanci své peníze dobře zhodnotit. Já jsem třeba obrovský fanoušek technologií, proto investuju do technologických firem. Někdo miluje auta, tak nakupuje akcie automobilek,“ vyjmenovává Frolík a nabízí další možnosti.

Finanční poradce Radim Frolík

„Někdo vidí obrovskou přidanou hodnotu v nemovitostech – lidé si třeba kupují garáže po městech. Další si chce na svoje úspory sáhnout, tak si koupí zlato. Každý má volbu,“ uzavírá finanční poradce a přidává tip na zajímavou knížku s názvem Pro Čechy je nebe nízko, kterou napsal ekonom a spisovatel Mojmír Hampl.

Jaký názor má finanční poradce Radim Frolík na kryptoměny? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související