Jsou dnes nutné babyboxy?

29. leden 2022

Babybox není jen fenomén 21. století. Už v polovině 16. století vznikl v Praze špitál pod Jánským vrškem, který původně sloužil jako nalezinec a sirotčinec pro nechtěné a opuštěné děti. Až do roku 1789 patřil k nejvýznamnějším zařízením v Čechách. Jak to vypadá dnes? Kolik babyboxů je v České republice a kdo se o ně zasloužil? 

Ještě na počátku vlády císařovny Marie Terezie (1740–1780) byly svobodné matky za porod nemanželského dítěte trestány smrtí.

Výnos císařovny pro soudy jim však zajistil jisté pochopení a pomoc. Za její vlády Vlašský špitál bohužel svou kapacitou nestačil, tak císařovna vydala v roce 1762 pokyn k vybudování zařízení, kde nalezly útulek těhotné ženy. Marie Terezie byla shovívavá, ale na muže měla přísnější metr.

Etika a život

O historii speciálních schránek pro děti a etice se v pořadu vyjadřuje katolický kněz a přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě UK Marek Orko Vácha, který má pro babyboxy pochopení a vidí v nich jednu z možností, jak zachránit život.

Další babybox, tentokrát v Mělníku

Jeho přítelem je zakladatel babyboxů Ludvík Hess, který se od roku 2005 zasloužil o záchranu více jak 200 miminek, které neskončily, jak on sám říká, v popelnici.

Není jediným mužem na světě, který se angažuje ve prospěch odložených dětí. Za rozšíření záchranných schránek a center pro dítě a matku vděčí asijský kontinent nadaci „Edhi Foundation“, založené Adbussattárem Édhím.

Založil takzvané „Jhoolas“ tz. kolébky). Organizace má heslo: „Nezabíjejte své dítě a Nechte dítě žít v kolébce.“

Jak říká Orko Vácha: „Všichni chceme žít ve světě, kde biologičtí rodiče jsou zároveň rodiči sociální. Žel, namnoze jsme lásku oddělili od sexu, sex od plození dětí a plození dětí od výchovy dětí. Jakkoli bychom si přáli, aby se všechny tyto prvky spojily zpět do jedné architektury, musíme brát realitu jaká je.“

K termínu babybox se vážou nejen otázky práva dětí a žen, ale také společenské, sociální a sociologické. O nich v pořadu hovoří socioložka Romana Marková Volejníčková ze Sociologického ústavu AV ČR. O tom, kde a jak babyboxy pomáhají, více ve statistice.

babybox, ilustrační foto

Celý pořad Lenky Kopecké najdete v audiu.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio