Judaisté běží z Moravy do Jeruzaléma, vyšel první komiks o romském holokaustu a osud rabiho Akivy

15. květen 2022

Dá se do Jeruzaléma doběhnout – třeba z Olomouce? Vyšel první komiks o romském holokaustu. A co nám vzkazuje rabi Akiva?

3.240 kilometrů za 183 dní

Při studiu židovství nemusí člověk jen ležet v knihách. Platí to minimálně pro učitele a studenty Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových v Olomouci. Ti chtějí za 183 dní doběhnout do Jeruzaléma, i když ne tak, jak si možná představujete. 3.240 kilometrů plánují urazit díky aplikaci, jež bude zúčastněným sčítat kilometry, které naběhají a nachodí tam, kde se zrovna budou nacházet – až dosáhnou plánované vzdálenosti. Akce zaujala Danielu Brůhovou.

Ptala se, proč nápad vůbec vznikl, kdo se k běhu může přidat a kdy sportovci do Jeruzaléma chtějí „dorazit“.

První komiks o romském holokaustu vychází v češtině

Pokud rádi čtete komiksy a zajímáte se o židovství, jistě se vám do rukou dostal Maus. Americký tvůrce Art Spiegelman v této grafické novele popisuje osudy své rodiny v době šoa. Možná vás tedy zaujme i kniha Žofi Z-4515, která vznikla na základě osobních vzpomínek polské Romky Sofie Taikonové . Tento historicky první komiks o holokaustu Romů a Sintů vychází v těchto dnech česky. S redaktorkou Karolínou Ryvolovou z nakladatelství romské literatury KHER natáčela Terezie Jirásková.

Proč stojí grafická novela Žofi Z-4515 za přečtení? A v čem se romská zkušenost holokaustu liší od té židovské? Na to vše odpovídá Karolína Ryvolová.

Svátek Lag ba-omer připomíná jednoho z nejvýznamnějších rabínů

Největší učenec židovské tradice, rabi Akiva, byl prostý nevzdělaný muž. Teprve ve věku čtyřiceti let se rozhodl, že začne studovat, a stal se klíčovou postavou judaismu. Tedy, nikdy není pozdě. Akivovu osobnost si připomínáme právě v těchto dnech, v období svátku Lag ba-omer, který letos připadá na čtvrtek 19. května. Pokračuje Leo Pavlát.

Co svátek Lag ba-omer přesně připomíná? Kdo byl rabi Akiva? A jaký je jeho odkaz?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio