K oslavám svátku svatého Martina neodmyslitelně patří pečená husa. Majitelé husích farem mají napilno

8. listopad 2019

Nejhektičtější část roku. Tak mluví provozovatelé husích farem o období před svátkem sv. Martina. Pečenou husu přímo od chovatele si chce totiž ke slavnostnímu obědu podle nich dopřát čím dál více lidí. Napilno teď mají třeba i v rodinné farmě v Tovačově.

V Tovačově už jsou všechny svatomartinské husy zamluvené týdny dopředu. Poslední porážka před svátkem sv. Martina se tu chystá o víkendu. Po ní už ve venkovních výbězích nezůstane jeden jediný opeřenec a nezbyde ani na samotné chovatele.

„Přiznám se, že dokonce mě paní tak přemluvila, že by si tak moc chtěla dát naši husu, že jsem se slitoval a dokonce jsem jí prodal husu, která byla připravená na náš stůl,“ usmívá se majitel farmy Zbyněk Opatrný. Obliba svatomartinských hus podle něj v posledních letech stoupá.

„Na svatého Martina zabíjíme stovky hus. Pokud zákazníci chtějí na svatého Martina husu, musí si objednat už v září,“ dodává Opatrný. Jenže postupně stoupají taky náklady na chov. Cenu tu ale přesto letos nezvyšovali.

Řada lidí si na přípravu vlastní husy netroufá a raději vyráží na svatomartinské hody do restaurací. Velký zájem hlásí třeba podniky v centru Olomouce.

„Máme měsíc dopředu obsazeny všechny stoly. Někdy se stane, že někdo vypadne, ale vždycky ten stůl rychle obsadíme, není to problém,“ potvrzuje provozní jedné z olomouckých restaurací Filip Matěj. Během svatomartinských hodů tu podle něj celkem spotřebují zhruba tunu hus.

Spustit audio