K reklamaci nepotřebujete originální krabici ani účtenku

7. duben 2015
Právní poradna

Každý zákazník má podle zákona dvouletou lhůtu na reklamaci, platí to i na použité zboží. Obchodník si za ni nesmí účtovat žádný poplatek. Při reklamaci u sebe nemusíte mít účtenku, stačí například výpis z účtu nebo karty.

Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena do třiceti dnů ode dne, kdy byla uplatněna.Určitě nemusíte schovávat krabice a obaly od zboží, které jste si koupili a které následně reklamujete.

Ulevilo se posluchači, který nám napsal: „Reklamuju poškozený přehrávač DVD a prodavač mi ho nechce vzít, protože nemám originální krabici.“ Michaela Chodilová ze Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska ho povzbudila: „Jděte do obchodu znovu, krabici opravdu nepotřebujete. Trvejte si na svém.“

Právní poradnu kontaktoval posluchač, který má problémy s obuví: „Koupil jsem synovi kopačky. Nebyly nejlevnější, stály skoro pět tisíc korun. Po čtyřech měsících používání se utrhl jeden špunt a jedna dírka, kterou prochází tkanička. Prodejce mi řekl, že je to špatným používáním, že to nejsou kopačky na trávu.“

Michaela Chodilová několikrát zopakovala, že obchodník je náš rovnocenný partner, před kterým nemáme ustupovat. Navíc, pokud se vám vada objeví do šesti měsíců od koupě, znamená to, že ji měla už v době prodeje a jste jako spotřebitelé ve výhodě.

Prodejce musí dokázat opak, chtějte po něm znalecký posudek. I v oblasti reklamací platí zásady „selského rozumu“. Pokud jste někde měli problém, dokonce opakovaně, už se do prodejny nevracejte. Ušetříte si tak spoustu času, nervů i peněz.

autor: voj
Spustit audio