K Vřesové studánce se vrátil kamenný oltář. V plánu je i obnova kostelíku a turistické chaty

6. září 2017

V roce 1946 po zásahu blesku vyhořel, teď ale na místě původního kostelíku na Vřesové studánce v Jeseníkách stojí nový kamenný oltář. V budoucnu by se měl stát součástí kostelíku, o který usiluje Spolek pro obnovu poutního místa. Jeho stavba ale zatím vůbec není jistá, stejně jako obnova bývalé rekreační chaty. Záměr kritizují zejména ochránci přírody.

Žulový kvádr těžký 3,5 tuny přivezlo na Vřesovou studánku nákladní auto, zhruba hodinu trvalo, než ho jeřáb umístil tam, kde kdysi stával kostelík. Autorem díla je sochař Otmar Oliva, který na celý proces bedlivě dohlížel společně s dalšími asi třemi desítkami příznivců.

Po hodině stojí kamenný oltář na svém místě. A Otmar Oliva neskrývá slzy dojetí. „To je ta nejobyčejnější žula vylomená z podhůří Jeseníků, vyvýšená do podoby oltáře jako znamení obnovy a návratu. My neděláme nic nového, to tady všechno bylo. Ta dřeva tady částečně uvozují půdorys nového kostela,“ ukazuje sochař.

Povrch oltáře se ještě musí natřít speciální látkou. Ve zdejším horském prostředí to bude potřebovat, zdůrazňuje kameník Petr Novák: „Aby se zamezilo vnikání vody do toho kamene a aby se to potom dalo i lépe čistit.“

Ochránci přírody se záměrem spolku nesouhlasí

Zda se ale skutečně podaří na Vřesové studánce poutní místo obnovit, tedy postavit na původním místě kostelík i turistickou chatu, zatím není jisté. Pro ochránce přírody je totiž území velmi cenné.

Vřesová studánka je známým poutním místem

Předseda spolku Milan Palkovič tomu ale stále věří. „V této chvíli zpracováváme dokumentaci vlivu obou staveb na životní prostředí. Do roka bychom měli vědět, na čem jsme. Pokud bychom získali stavební povolení, tak je to práce na tři roky,“ uvedl Palkovič.

Kamenný oltář budou moci tuto sobotu obdivovat i věřící, kteří zamíří na Vřesovou studánku na hlavní pouť.

autor: aja
Spustit audio