Kabelem, nebo bez drátů? Kvalitní připojení k internetu pro domácnost dnes nabízejí obě technologie

5. březen 2022

On-line výuka dětí, práce doma na home office či potřeba komunikovat s přáteli v době lockdownů, to vše ukázalo, jak kvalitní nebo nekvalitní máme internetové připojení. Pokud uvažujete o změně či naopak zavedení internetu do domu, možností se nabízí více.

Kabelem, nebo vzduchem? Tuto otázku si kladou mnozí, kteří o připojení k internetu teprve uvažují. Obě řešení jsou dnes schopna nabídnout kvalitní a bezpečný internet na rozumnou cenu.

Tradičnější je kabelové připojení. Už jen dávnou minulostí jsou naštěstí modemy v počítačích a připojení přes pomalé telefonní linky. Dnešní technologie jsou mnohonásobně rychlejší a také levnější. Základní nabídky připojení pracují s technologií ADSL č VDSL. Obecně platí, že pokud je VDSL k dispozici, je lépe zvolit tento systém. I když bývá o fous dražší, rychlost připojení je až několikanásobně vyšší. Jakou technologii používáte, zjistíte prohlédnutím smlouvy nebo routeru. Pokud je tam ADSL, je dobré se zeptat, zda by nebylo možné na vaší adrese spustit službu VDSL.

Zvláštní technologií připojení je prostřednictvím kabelového modemu. To bývá k dispozici zejména na sídlištích, kde mají své rozvody poskytovatelé kabelové televize. Výhodou těchto připojení většinou bývá poměrně slušná rychlost za výhodnou cenu, která je dána velkým počtem uživatelů na poměrně malém prostoru.

Moderní wi-fi routery umí přenosové rychlosti kolem 300 Mbit za vteřinu

Existují i poskytovatelé, kteří nabízejí domácí internet prostřednictvím wi-fi technologií. Při jejich využití většinou budete potřebovat venkovní anténu pro příjem signálu. V dnešní době už bývá i tento způsob připojení poměrně stabilní a velmi rychlý. Občas je však ovlivněn atmosferickými poruchami, nicméně, zdaleka ne tak často jako v minulosti. Výhodou tohoto přenosu je, že bývá k dispozici i v místech, kde je kabelové připojení problematické.

Technologie LTE

Třetí bezdrátovou technologií je využití technologií LTE, nazývané také 4G či nejmodernější 5G, která je však k dispozici jen v omezené míře. Tyto technologie známe z našich mobilních telefonů. Zde bývá ovšem většinou omezené množství přenesených dat. Proto, pokud je chceme využít, například v místech, kde není ani wi-fi ani kvalitní kabelové připojení, musíme si sjednat domácí variantu tohoto připojení. Nabízí ji většina operátorů a funguje tak, že místo mobilu zajišťuje přenos signálu modem, který máte doma. V takovém případě operátoři většinou datové limity neuplatňují a rychlosti připojení jsou i při využití 4G sítí dostatečné pro běžný domácí provoz.

Na co si dát ještě pozor při uzavírání smlouvy s poskytovatelem internetových služeb? Třeba na cenu modemu, která může být i dost vysoká a bez modemu nebude služba fungovat. Další problémy může způsobit tzv. agregace, tedy sdílení rychlosti připojení s dalšími uživateli. V takovém případě se vaše rychlost připojení snižuje adekvátně k tomu, kolik dalších uživatelů je na vaší sdílené lince připojeno. V době špiček pak můžete mít z rychlého připojení táhnoucího se šneka.

Rozmohl se nám zde i takový nešvar, že často provozovatelé služeb nabízejí internet o rychlosti „až“ X Mbit/s. Proč je slovíčko „až“ záludné a proč je vhodnější zvolit služby bez závazku na určitou dobu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio