Kam na očkování proti covidu-19: Od září se v Libereckém kraji počet míst opět rozšíří

16. srpen 2022 15:21

Od 15. srpna 2022 se lidé mohou registrovat na očkování 4. dávkou vakcíny proti covidu-19. Zdravotnická zařízení se chystají rozšířit počet očkovacích míst. Jaký je o očkování proti koronaviru zájem v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Čtvrtou, respektive druhou podpůrnou dávkou vakcíny proti covidu-19 se mohou nechat očkovat zatím pouze lidé starší 18. let. Lékaři doporučují, aby možnosti využili především lidé nad 60 let věku nebo chronicky nemocní, například diabetici.

Od pondělí 15. srpna, kdy se portál spustil, se například jen v liberecké nemocnici zaregistrovalo 72 lidí, dalších deset se objednalo do Frýdlantu a Turnova. Od července, kdy se lidé mohou nechat očkovat bez registrace, například u praktických lékařů, zatím v kraji využilo tuto možnost 2 539 lidí.

Aktuálně je možné nechat se proti covidu-19 očkovat u některých praktických lékařů. Bez registrace očkuje také poliklinika EUC v libereckém klášteře. Vakcínu mohou lidé dostat také v krajské nemocnici v Liberci, v Jilemnici nebo v Jablonci nad Nisou; zatím ale jen ve vybraných časech.

Například v liberecké nemocnici očkují ve středu a v pátek; v jablonecké nemocnici zatím jen v pátek ráno. Od září se očkovací centra otevřou ještě na dalších třech místech v kraji. „Od září chceme otevřít pro 4. dávky očkovací místa v Turnově a ve Frýdlantu, doplní to i Česká Lípa. Máme též v záloze očkovací místo ve Cvikově, to ale uvidíme, podle zájmu o 4. dávky,“ vysvětlil radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

V Turnově a v Liberci začnou očkovat v pondělí 5. září; ve Frýdlantu následně každé pondělí od 13 do 19 hodin; v Turnově každé pondělí a úterý vždy od 12 do 15 hodin; v České Lípě začnou očkovat 6. září. Registraci mohou lidé provádět zatím přes portál ockoreport.uzis.cz.

Podle krajské hygieny přibylo za poslední týden (k 16. srpnu 2022) 475 nových případů onemocnění covidem-19. Hospitalizovaných je aktuálně 37, z toho 28 v krajské nemocnici. Žádný z nich ale není podle radního Richtera ve vážném stavu, pouze v jednom případě šlo o pacienta na jednotce intenzivní péče. Podle oslovených zdravotníků zatím není důvod zřizovat speciální covidová oddělení.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související