Kam na víkend v Libereckém kraji? Velikonoční trhy, festival pro děti nebo rafty

Na řece Jizeře otvírají vodáckou sezónu, výlet do přírodní rezervace Peklo zase symbolicky zahájí turistickou sezonu. Na Grabštejně otevřeli nový prohlídkový okruh, na Sychrově jsou velikonoční trhy. V Liberci můžete vyrazit na rodinný festival.

Velikonoce budou až příští víkend, už od včerejška ale můžou lidé navštívit velikonoční trhy v centru Liberce. O víkendu se velikonoční trhy konají také u zámku Sychrov a v přilehlém parku. Za vstup tam dospělí dají padesátikorunu a děti dvacet korun. Otevřené jsou v sobotu a v neděli od devíti do čtyř odpoledne.

Velikonoce si dnes užijí i účastníci workshopu v Kamenářském domě v Turnově. Muzeum Českého ráje tam připravilo kurz pečení tradičních mazanců. Podobné kurzy pak chystá ještě v září a v listopadu, ty budou zaměřeny na tradiční posvícenská a vánoční jídla.

Velikonoční mazanec

Zámky v Libereckém kraji také nabízejí nové prohlídkové trasy. Například na zámku Frýdlant návštěvníci uvidí zlaté mince, které se našly při obnově tamního rybníka. Zlatý poklad uvidí i návštěvníci Sychrova.

„Tak tomu je i na Sychrově v případě zlatého pokladu, tedy daru Františka Kühnla, doplněného o exponáty ze sbírek zámku, které jsou většinou sakrálního charakteru,“ přiblížil ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Víkendové akce pro děti

Na hradě a zámku Grabštejn v sobotu otvírají novou trasu nazvanou Grabštejn za Gallasů a Clam-Gallasů. Prohlídková trasa je přizpůsobena dětem, průvodci v dobových kostýmech budou s sebou mít papouška a kostýmy z doby hraběte Kristiána Kryštova Clam-Gallase a jeho ženy Josefíny si můžou půjčit i děti.

„Holčičky dostanou ty krásné šaty počátku devatenáctého století a chlapci dostanou kabátek, cylindr, hůlčičku. Vyzkouší si, jaké to je být oblečení jako pan hrabě a paní hraběnka,“ popsala průvodkyně Jaroslava Neumannová.

Grabštejn

V Liberci pak můžou rodiny s malými dětmi navštívit dětský festival Juchů. Ten se koná od deseti hodin v areálu Technické univerzity v budově G.

„Do Liberce přijede zhruba pětatřicet velmi šikovných designérů a výrobců nejrůznějších hraček a doplňků pro děti. Máme i pestrý doprovodný program, například divadlo, jógu, science show a různé výtvarné diílny,“ představila druhý ročník festivalu jedna z pořadatelek Zuzana Rengerová.

Vodáci a turisté zahajují sezónu

V Osadě Karba nedaleko železniční stanice Zahrádky u České Lípy začíná v sobotu od jedenácti hodin společná procházka, která má symbolicky zahájit turistickou sezónu. Podle Květy Menclové z regionálního turistického centra je trasa asi pětikilometrová a vede přes přírodní památku Peklo, která je vždy na jaře hojně navštěvovaná kvůli rozkvetlým bledulím. Pro děti jsou na cestě připravené poučné úkoly a v cíli je přichystané občerstvení. Trasa povede mimo místo, kde se nedávno zřítil skalní blok, to je stále nepřístupné.

Vodáci na Jizeře

V Malé Skále zahajují sezónu vodáci. Program pro celou rodinu je u tamní Žluté plovárny připraven od deseti hodin, symbolické odemčení řeky proběhne ve čtrnáct hodin. V půl třetí se tam bude konat závod nazvaný "Tam na lodi - zpět na koloběžce".  Závodit se bude ze Žluté plovárny do Křížků, hlavní cenou je sud piva.

autor: reČRoL
Spustit audio