Kam po setmění na běžky? V Jizerských horách jsou upravené stopy i ve městech

Páteřní běžeckou tratí v Jizerských horách je Jizerská magistrála. Kromě ní ale stále častěji využívají lyžaři také další trasy a okruhy. Jde o kratší úseky, na které běžkaři vyrážejí třeba po práci, tedy po setmění. Například v Příchovicích mají nově k dispozici osvětlené kolečko, na dalších místech vyjíždějí do bílých stop s čelovými svítilnami.

Podle provozovatelů využívají trasu v příchovickém lesoparku tamní obyvatelé i turisté.

„Dělali jsme si zásoby tím, že jsme to kolečko postavili výš. Kolem dokola máme dvoumetrové tyče a někde kouká třeba jenom třicet čísel té tyče,“ uvedl rolbař Dominik Berkman, který na začátku sezony pomáhal s přípravou sněžného podkladu trasy z přírodního i technického sněhu. Stopu tam také denně upravuje.

Běžecké kolečko v Příchovcích upravuje každý den rolba

 V Jizerských horách jsou i další okruhy. Ve Smržovce a v Tanvaldu jsou přímo ve městě. Rolbou projeté jsou také tratě pod rozhlednou Štěpánka v Kořenově. A na severním úbočí Jizerských hor je asi šest kilometrů stop, o které se starají tamní dobrovolní hasiči.

„Nástupní místo je na Hejnickém kopci a postupně vás dovedou do nejvyššího místa, které je pod Hubertskou chatou. A zase zpátky se vracejí ze spodní části luk nad Libverdou. Běžecké stopy upravují hasiči pomocí skútrů a stopovače,“ přiblížil velitel dobrovolných hasičů Tomáš Prchal.

V Jizerských horách se začátkem roku konal také noční maraton

Na neosvětlené trasy vyrážejí lyžaři s čelovými svítilnami. Podle provozovatelů tratí je jich stále víc.

„Přes den je člověk v práci a o víkendu je tady hodně lidí. Tak to chceme zkusit potmě, ale jedu poprvé, takže mám z toho i trochu strach, že to bude velká změna a že to bude nebezpečné,“ popsala svoji motivaci k večerní jízdě jedna z oslovených běžkařek.

Právě bezpečnost je v horách na prvním místě, apeluje Horská služba. Radí proto si kromě čelovky přibalit i nabitý telefon, nejlépe s aplikací Záchranka. A také teplé oblečení.

Spustit audio

Související