Kam v sobotu? Na historickou bitvu, dopravní hřiště nebo na závody traktorů

Zahájení turistické sezóny v Českém ráji, Traktoriáda ve Vyskři, ukázka historické Bitvy u Liberce, Den Země v liberecké zoo nebo otevření libereckého dopravního hřiště s ukázkami policejní práce? V sobotu je určitě kam vyrazit.

V Českém ráji začíná šestnáctá turistická sezóna. V Maškově zahradě v Turnově a na hradě Valdštejn je v sobotu dopoledne naplánovaná řada akcí, které patří hlavně dětem. Lidé můžou vyrazit na pět a půl kilometru dlouhou trasu, na které se setkají s postavami z českorajských pověstí a můžou vyzkoušet své znalosti místní krajiny a historie.

K vstupní bráně vede kamenný most se sochami českých patronů

Pohádková trasa začíná v železniční stanici Turnov – město, vede přes rozhlednu Hlavatice, hrad Valdštejn, Pelešany a zpátky do Turnova do Maškovy zahrady. Trasa pochodu vede po značených cestách, část trasy ale není vhodná pro kočárky, ty můžou využít objízdnou trasu po místních komunikacích.

V Českém ráji si v sobotu přijdou na své také milovníci motorismu. Ve Vyskři se koná už třináctý ročník vyhlášené Traktoriády. Už od rána na tamním letišti probíhají technické přejímky a v osm hodin začaly jízdy zručnosti. Hlavní závod začne v jedenáct hodin. Pořadatelé očekávají účast padesáti traktorů. Soutěž má celkem pět kategorií, dvě kategorie malých traktorů, dvě velkých a samostatná kategorie ženy.

Traktoriáda Vyskeř 2016

Hlavní závod představují dvě jízdy souměrnosti, což znamená zajet trať dvakrát v co nejpodobnějším čase. Jako doprovodný program je připravena třeba výstava zemědělské a zahradní techniky, lidé si můžou také vyzkoušet elektrokola a pro děti je přichystaná soutěž šlapacích traktůrků nebo vyjížďky na koních. Kromě fanoušků masivních zemědělských strojů si dnes užijí i milovníci amerických automobilových veteránů. Jejich tradiční setkání proběhne na Sychrově od deseti do patnácti hodin.

Živo bude dnes i v Liberci. V rámci Ostašovských slavností, které začínají ve třináct hodin koncertem v ostašovském kostele, se lidé můžou v patnáct hodin podívat na ukázku historické Bitvy u Liberce. Rekonstrukce bitvy se odehraje přímo v místech, ve které v roce 1757 bojovalo kolem třiceti dvou tisíc rakouských a pruských vojáků.

Bitva u Liberce z roku 1757

„Bitvy se zúčastní téměř stovka vojáků ze tří států, z Polska, z Německa a z Čech. Bude tam dobové vojenské ležení, které můžete navštívit, vystaveny budou historické zbraně, na které si budete moct šáhnout. A samozřejmě vše bude doprovázet bohatý kulturní program,“ doplnila Pavla Haidlová ze Spolku přátel Ostašova, který slavnosti pořádá. 

Za ukázkami práce policejních psovodů, třeba jak vypadá dopadení pachatele pomocí služebního psa, můžou lidé vyrazit na liberecké Dopravní hřiště. Tam právě v sobotu tam zahajují sezónu a program připravili městští strážníci.

Dopravní hřiště v Liberci zahajuje sezónu

Děti si tam můžou zasoutěžit, zajezdit si na zapůjčených kolech a koloběžkách a poučit se o pravidlech silničního provozu a o poskytování první pomoci. Svoji práci představí na hřišti také hasiči. Akce potrvá od deseti do čtrnácti hodin.

V neposlední řadě dnes lidé můžou navštívit libereckou zoologickou zahradu. Tam dnes slaví Den Země a letošním tématem je ptactvo.

Adoptivní orlí rodiče ze ZOO Liberec se starají o mládě hadilova písaře z dvorské zahrady

„Po celém areálu zoo bude mnoho tematických stanovišť a nebudou chybět ani sokolnické ukázky či komentovaná krmení tučňáků. Na akci budou přítomni i členové České společnosti ornitologické, kteří budou se zájemci lepit na skla výběhů speciální samolepky zabraňující ptačím nárazům,“ přiblížila program mluvčí zoo Barbara Tesařová.Ukázky sokolnictví jsou naplánovány na desátou, dvanáctou a čtrnáctou hodinu, krmení tučňáků můžou návštěvníci vidět v poledne. Ve čtrnáct hodin je připraveno divadelní představení pro děti.

autor: reČRoL
Spustit audio