Kamba a Shinda

23. říjen 2007

Poslední dobou se ve vaší diskusi na webu Odhalení často objevují dvě témata. A to zdali Kamba má, nebo nemá mléko, když si k ní malá Moja stále chodí "cucnout a druhým diskutovaným tématem jsou výsledky Shindina gynekologického vyšetření. Pojďme si tedy tyto záležitosti trochu urovnat!

K dotazům o laktaci
Poslední dobou je často vidět jak Moja zkouší, zda by mohla od Kamby sát mléko stejně, jako Tatu od Kijivu. Logicky se tedy mnozí z vás ptají, jestli by nebylo možné, aby se Kamba skutečně "rozkojila." Dokonce se mluvilo o tom, že kdosi spatřil na Kambině prsu nějakou tekutinu. Pravda se dá zjistit například tak, že se Marek Ždánský pokusí zmáčknout její bradavku (pokud mu to Kamba dovolí) a pokud vyteče mateřské mléko, je vše jasné. Druhou variantou je vyšetření hormonální hladiny. Ovšem to, vzhledem ke složitosti zásahu a zátěži pro zvíře, nepřipadá v úvahu. Co se tedy odehrává, nebo mohlo odehrát dříve? Porod Kamby (ikdyž s tragickým koncem) proběhl. Nic by tedy nebránilo tomu, aby měla mléko a mohla Moju kojit. Ovšem Moja o to po Kambině porodu neměla zájem, takže k rozběhnutí laktace (velmi pravděpodobně!) vůbec nedošlo. Moja začala vyžadovat její mléko až po tom, co Kijivu porodila Tatu. Byla to patrně reakce na to, že se Kijivu musela věnovat více jejímu sourozenci. Obecně jde (u primátů) o známý jev. Odstavená mláďata paviánů pláštíkových se často vracejí k matce a používají její bradavku jako dudlík, nebo jako uklidňující prostředek při nějaké stresové situaci. A to i když samice už mléko nemá.

Kamba odpočívá s Mojou poblíž Kijivu s novorozencem a sleduje je

My jsme celou záležitost konzultovali s Markem Ždánským a ten nám řekl, že se pokusil prohmatat Kambě prsa a vymáčknout z nich mléko, ovšem s nulovým výsledkem. Navíc Kamba má svá prsa nenalitá, takže tekutina, která byla údajně u její bradavky pozorována, mohly být například Mojiny sliny, jak se pokoušela sát. Samozřejmě nic z toho o čem jsme se bavili nelze tvrdit stoprocentně, ale toto je názor hlavního ošetřovatele. Odhalení se tématu bude věnovat i nadále a chystáme se (v nejbližší době) požádat o radu odborníka. Samozřejmě vás budeme o všem informovat.

Shinda a její vyšetření
K tomuto problému se také stále vracíte a dokonce jsme zaznamenali názor, že celé vyšetření nemělo smysl atd.
Samice Shinda byla asi před třemi roky uspána a vyšetřena ze stejných důvodů, jako nedávno. Lékaři se snažili najít v jejím těle antikoncepční preparát a když se jim to nepodařilo, odebrali Shindě krev, kterou poslali do laboratoře na rozbor. Ten prokázal, že antikoncepční tělísko je stále funkční na více než 60%! Odborníci tenkrát tvrdili, že pokud se ho nepodaří objevit a vyjmout, mohlo by působit ještě mnoho dalších let. To byl důvod, proč musela být tato samička uspána a vyšetřena znovu. Teprve výsledky letošního vyšetření prokázaly, že hormon zabraňující v zabřeznutí není vůbec v krvi přítomen! A když i gynekolog konstatoval, že je Shinda v pořádku, začali si ošetřovatelé znovu dělat naděje na to, že by konečně mohla mít potomka. Richard jí pravidelně (v každé její říji) páří, takže důvod proč dosud nezabřezla může být například psychický, ale i to jsou zatím jenom dohady. Tým Odhalení se samozřejmě zaměří i na tento problém a po konzultaci s dalšími odborníky vám dáme vědět!

Shinda
autor: Petr Rajchert
Spustit audio