Kamenné obchody jsou stále zavřené. Přepravní firmy a internetové obchody se připravují na rekordní počty objednávek. Nabírají brigdníky

13. listopad 2020

Předvánoční období bývá pro internetové obchodníky a přepravní firmy každoročně tím nejnáročnějším v roce. Letošní sezóna ale nejspíš bude i v Olomouckém kraji kvůli zavřeným kamenným obchodům rekordní. Dopravci a e-shopy se na ni snaží maximálně připravit, přesto ale zákazníkům doporučují nakoupit dárky pokud možno s předstihem.

Místo procházení obchodů a čekání ve frontách na pokladnu jenom letmé vyběhnutí před dveře pro balík objednaný na e-shopu. Letošní vánoční nákupy se pro mnoho lidí kompletně přesunuly na internet. Výjimkou není například ani pan Jakub. „Normálně bych asi zašel alespoň do nějakého knihkupectví nebo nějaký vánoční trh, ale to letos asi nepůjde. Na druhou stranu mám teď home office, takže jsem doma a mohu kdykoli převzít zásilku,“ popisuje Jakub.

S tím, že letošní předvánoční období bude z hlediska zásilek rekordní, počítají i přepravní společnosti. Velký nárůst oproti loňsku zaznamenaly už teď. „Přestože do Vánoc zbývá více než měsíc, tak ta čísla atakují špičky. Předpokládáme, že až budou různé slevové akce na e-shopech, tak ta čísla ještě porostou,“ potvrzuje například mluvčí České Pošty Matyáš Vitík.

Zapotřebí proto bude velké množství brigádníků. „Na to předvánoční období plánujeme nabírat přibližně 5000 brigádníků. Neznamená to, že budou pracovat na plný úvazek, ale jenom na částečný,“ dodává Vitík.

Pracovníky před Vánoci nabírají i samotné e-shopy. „V době největší špičky plánujeme doplnit tým o více než 100 lidí. Další brigádníky budeme přijímat také do naší výdejní sítě a na zákaznickou linku. Letos, na rozdíl od předchozích let, nemáme problém tato místa obsadit. Hodně lidí přišlo kvůli koronavirové krizi o práci a zájem je velký,“ říká mluvčí společnosti Mall.cz Pavla Hobíková. A dodává, že obzvlášť letos by lidé internetové vánoční nákupy rozhodně neměli nechávat na poslední chvíli.

Spustit audio