Kamerový systém má v obcích na Přerovsku zamezit vandalismu a sprejerství

22. březen 2021

Zvýšený počet případů vandalismu, sprejerství nebo rvaček mezi mladými zaznamenali v posledním roce zástupci samospráv některých obcí na Přerovsku. Nárůst podle nich souvisí s vládními restrikcemi, které omezily možnosti jak trávit volný čas. Vedení vesnic už došla trpělivost, nakoupí monitorovací kamery.

Paní Pavlínu potkávám před vlakovým nádražím v Brodku u Přerova. Tady vídá poflakující se mládež nejčastěji. „Vyloženě se nudí. Nejsou to malé děti, jsou to takoví ti bez dozoru rodičů,“ popisuje Pavlína. Stejně mluví i další Pavlína. „Schází se před kinem, konzumují alkohol. Bylo tady i napadení brodeckých občanů,“ doplinla obyvatelka.

Nezávislý starosta Roman Zbožínek je přesvědčený, že tyto případy mají jasnou spojitost s koronavirovou pandemií. „Ti dorostenci nemají zátěž docházky do škol, nemají možnost vyžití na společenských akcích, takže si to řeší po svém. Svolávají se na sociálních sítích a potkávají se na těchto místech. Migrují i po okolních obcích, jako je Citov, Císařov,“ popisuje starosta.

Policejní hlídky do oblasti zajíždí častěji než dříve. „Občané nám ve větší míře volají a žádají zjednání pořádku. Zaznamenali jsme i případy, kdy mladiství ve větší míře popíjeli alkohol. Proto skončili na služebně a museli si je vyzvednout rodiče. V rámci běžného výkonu služby se snažíme lokality, kde se mládež srocuje, častěji kontrolovat.“ potvrzuje policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Dětský psycholog Lubomír Smékal se ale dětí zastává. „Dítě, když zlobí, tak to jednak může znamenat, že potřebuje pozornost, kterou potřebuje od svého okolí, které je pro něj významné. Nebo je to kopírování něčeho, co to dítě ve svém okolí vidí. A my vlastně vidíme velké zlobení i dospělých lidí kolem sebe. A nejenom běžných lidí ale i V.I.P. lidí,“ popisuje psycholog.

Vedení Brodku se teď rozhodlo, že pořídí kamerový systém. „Zatím v první etapě s devíti kontrolními body tak, abychom měli podchyceny případné trestné činy a majetkovou trestnou činnost,“ uzavírá starosta.

Další budou instalovány i v okolních obcích. O náklady 1 milion korun se prý podělí. Provoz pak bude od června zajišťovat obecní policie v Kokorách.

autor: kra
Spustit audio