Kamila Pešeková: Česká vláda se postavila proti Robertovi Ficovi, ne proti Slovákům

8. březen 2024

Když přijížděli představitelé minulých slovenských vlád do České republiky, často museli odpovídat na otázku, v čem se dají česko-slovenské vztahy ještě zlepšit. Pro mnohé z nich byla odpověď poměrně složitá, protože byli přesvědčeni, že vzájemné vztahy jsou téměř dokonalé a vlastně je stačí jen udržovat.

O to větším kontrastem je to, co vidíme nyní v podobě roztržky mezi vládami obou států. Vzniklá situace je snad srovnatelná pouze s érou Vladimíra Mečiara.

Čtěte také

Mohou za to problematické postoje současné vlády premiéra Roberta Fica, která relativizuje ruskou vinu, pokud jde o válku na Ukrajině, a viní Západ z toho, že je ve skutečnosti původcem největšího válečného konfliktu v Evropě od dob druhé světové války.

Napětí, které mezi vládami v Praze a Bratislavě bylo už nějakou dobu patrné, vyvrcholilo tím, když se slovenský ministr zahraničních věcí Juraj Blanár sešel nedávno se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem.

Právě Lavrov se stal v posledních letech v rámci ruského režimu jedním z nejsilnějších hlasů proti Západu. V reakci na to česká vláda oznámila, že se nebude s tou slovenskou scházet v rámci pravidelných společných zasedání obou vlád bývalé federace.

Snaha kritiky umlčet

Rozhodnutí kabinetu českého premiéra Petra Fialy vyvolalo na Slovensku velkou pozornost. Když takto vyjádří svůj distanc nejbližší soused, znamená to, že situace je skutečně vážná. Na druhou stranu, kdo jiný by to měl Slovensku říct, když ne jeho nejbližší soused?

Čtěte také

Nejde přitom pouze o nesouhlas s odklonem slovenské zahraniční politiky od západních hodnot. Jde i o snahy Ficovy vlády ovládnout justiční instituce a kontrolovat sdělovací prostředky v zemi, jeho agresivní vystupování vůči parlamentní opozici a všem, kteří s ním nesouhlasí.

Přerušení tradice společných zasedání vlád je silné symbolické gesto. Je namířeno proti vládě Roberta Fica, nikoli vůči Slovensku a jeho občanům jako takovým. I ze strany mnoha Slováků zaznívá pochopení pro kroky české strany.

Fico vzkázal, že „česká vláda se rozhodla ohrozit naše vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině“. Následně dodal, že rozhodnutí Prahy neovlivní suverénní zahraniční politiku Slovenské republiky.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Současná slovenská vláda se snaží své kritiky jakýmkoli způsobem umlčet. Jestliže se jí to může dařit na Slovensku, tak v zahraničí to jde jen těžko.

Nezbývá než neztratit optimismus. Dlouhodobé vazby mezi občany České republiky a Slovenské republiky dané historií soužití ve společném státě, rodinnými a dalšími vazbami vydrží i tuhle – z hlediska společných dějin – malou krizi. I proto, že je nedokázala zničit ani divoká 90. léta, která byla ještě poznamenána křivdami z rozdělení společného státu a pochybnými metodami autoritativního premiéra Vladimíra Mečiara. Tudíž je nezničí ani nešťastné politické kroky Roberta Fica.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio