Karel Klostermann: Vina

Vražda. A tíha viny ležící na bedrech starého pytláka. S myšlenkou na vnuka vypráví svůj dramatický příběh. Povídka Dědova vina, kterou v rozhlasovém zpracování uvádíme pod názvem Vina, vyšla poprvé v roce 1904 v časopisu Malý čtenář. Je zvláštní, že příběh tak temný byl určen malému čtenáři, ale Klostermanna k tomu patrně vedl zřejmý výchovný motiv vyprávění. 

Pár slov o spisovateli

Karel Faustin Klostermann je spisovatel, který je bytostně svázán se Šumavou. Ve svých románech a povídkách se mu podařilo mistrně vystihnout život a tradice místních obyvatel i těsnou vazbu mezi člověkem a přírodou.

Velikou pozornost přitom věnoval proměnám, kterými Šumava a její obyvatele prošli. Ať už šlo o rozpad tradiční rodiny, příchod podnikatelského živlu spojeného s velkým majetkem i krizí tradičních řemesel, nebo o ničivou vichřici, která Šumavu postihla na podzim roku 1870.

Klostermann byl jedním z nejplodnějších českých beletristů. Dílo obsáhne více než 40 svazků, a možná i tato nadprodukce byla důvodem k tomu, že náročnou dobovou kritiku v čele s F. X. Šaldou, šumavský spisovatel nijak nezaujal.

Neumím naprosto vynalézati ani typů, ani povah, ani událostí, toho daru se mi nedostalo. Osoby, jež předvádím čtenářům, existovaly, a co vypravuji ve svých románech a povídkách, se stalo, já jsem to pouze kombinoval, uspořádal a v jakýsi celek upravil.

Karel Klostermann

Účinkují: Jan Fišar, Vladimír Polák, Stanislav Šárský, Vojtěch Šárský, Ondřej Malý, Andrea Cónová a další
Připravil: Libor Magdoň
Napsal: Karel Klostermann
Dramaturgie: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Jirman
autoři: Libor Magdoň , ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.