Karel Plíhal slaví! Před 40 lety začal vystupovat se svými písničkami: „Baví mě to čím dál tím víc“

26. listopad 2021

Plachá osobnost naší domácí hudební scény, to je písničkář a básník Karel Plíhal. O to víc si Český rozhlas Hradec Králové váží, že může tuto samorostlou individualitu přivítat ve svém studiu. Dva koncerty Karla Plíhala se chystají na 6. a 7. prosince v hradeckém Divadle Drak, pokud to epidemická situace dovolí.

Písničkář Karel Plíhal

Karel Plíhal je kytarista, zpěvák, skladatel, textař, básník, hudební režisér a aranžér. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci, poté pracoval jako konstruktér či topič v divadle a nakonec se stal písničkářem. Na kytaru hraje od 15 let, je čtyřnásobným držitelem ceny festivalu Porta. Za album Vzduchoprázdniny z roku 2012 získal Cenu Anděl v kategorii Folk & Country.

Jak se máte, jak se vám daří?
Úměrně situaci, která momentálně vládne. Ale jde to.

Co muzika? Máte spočítáno, jak dlouho už hrajete?
Za pár měsíců to bude 40 let. Takže budu mít výročí, co se svými písničkami vystupuji coby písničkář.

A pořád vás to baví jako na začátku?
Čím dál tím víc. Pracuji na nové desce, to se říká vždy, ale opravdu se snažím.

Na koncerty chodí méně diváků, samozřejmě. Ale ti, co přijdou, tak jsou úžasní. Dali si tu práci přijít a užívají si to.
Karel Plíhal, písničkář a básník

Čtyřikrát jste zvítězil na Portě. Vždy, když slyším vaše jméno, tak si vzpomenu na vaši Námořnickou. Tu mi táta hrál, když jsem byl malý kluk. Pořád ji rád zpíváte?
Hráváme ji pořád, ano. Protože mám ono zmíněné výročí, tak je k tomu i koncipován program. Zazní tedy i ty nejstarší písničky, samozřejmě mezi nimi Námořnická. A budou také básničky, samozřejmě.

Čtěte také

Rýmy vás napadají přímo na jevišti nebo máte básničky už připravené?
Kdyby mě to napadalo přímo na jevišti, tak jsem geniální, což nejsem. Takže to samozřejmě nejde, to neumím. Ale básničky si píšu v podstatě každý den a v palici mám nějaký zásobník, tak to během koncertu podle situace hodně obměňuji. Co mě napadne nebo co už mám zažité jako předmluvu k písničkám. Částečně je to tedy nahodilé, protože si ty básničky měním.

Vydal jste také sbírku svých básniček pod názvem Jako cool v plotě. Nebude další?
Zatím o tom neuvažuji, protože se snažím teď pracovat na nové desce. To je pro mě důležitější. Ale ještě uvidím.

Čtěte také

Těšíme na koncerty 6. a 7. prosince v hradeckém Divadle Drak. Těšíte se také na setkání s živým publikem?
Samozřejmě. Před každým koncertem se těšíme a modlíme se, aby vůbec byl. Chodí méně diváků samozřejmě, ale ti, co přijdou, tak jsou úžasní. Dali si tu práci přijít a užívají si to.

Co děláte, když nezpíváte a neskládáte? Jak relaxujete?
Hodně chodím do lesa a čtu si. Ale samozřejmě tím, že práce je mým koníčkem, tak permanentně hraji. Stále hraji na mandolu, takže cvičím. Na kytaru už nehraji. Vystupuji s Petrem Fialou, vynikajícím kytaristou.

Mandola, co to je?
Mandola je jako mandolína, jen laděná o kvintu níž, jako třeba viola. Je to hodně starý nástroj. Takže takto hrajeme ve dvou.

Karel Plíhal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s písničkářem Karlem Plíhalem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.