Karlovy Vary jsou naše největší a nejznámější lázně. Nabízejí víc než unikátní lázeňskou léčbu

10. červenec 2020

Karlovy Vary jsou největším a nejznámějším lázeňským městem u nás. Podle ředitele karlovarského infocentra Josefa Dlohoše jsou právem považovány za klenot střední Evropy.

„Samozřejmě je po světě mnoho lázeňských měst, které mají podobnou vodu, ale ta karlovarská je velmi specifická,“ říká Dlohoš. Založení města se datuje do doby Karla IV. a váže se k němu i legenda o objevení léčivých pramenů. Zásadnější rozvoj města i lázeňství ale nastal až v 16. století. Svou současnou podobu získaly Karlovy Vary až ve století devatenáctém, kdy vznikla většina kolonád, lázeňských hotelů a dalších významných staveb, které při procházce historickým centrem města můžete obdivovat.

Podobně unikátní jako Genius Loci historické části města je i karlovarská lázeňská léčba. Ta se specializuje především na nemoci zažívacího ústrojí, jater, slinivky, žlučníku a žlučových cest, poruch látkové výměny, diabetu, dny, obezity či paradontózy. Léčba je založena na užívání termominerálních pramenů v rámci pitné kúry, koupelí a dalších procedur. Pro léčení se jich užívá celkem 15, z nichž nejznámějším je pravděpodobně Vřídlo, které vyvěrá na zemský povrch pomocí dvanáctimetrového gejzíru o teplotě 73,4 °C.

Karlovy Vary jsou naše největší a nejznámější lázně

Vřídelní voda se kromě pitné kúry používá také pro koupele a podobné lázeňské a wellness procedury. Rozvádí se z Vřídelní kolonády pomocí potrubí do balneo provozů po celém městě. Jedním z odběratelů je i lázeňský hotel Thermal, který kromě procedur používal vřídelní vodu i pro svůj venkovní bazén. Ten je momentálně v rekonstrukci a jeho znovuotevření se plánuje v červnu 2021.

Hotel Thermal patří se svými šestnácti podlažími mezi největší dominanty města. Stojí na okraji lázeňské zóny, nedaleko kolonád s léčivými prameny. Vysoká budova byla postavená v letech 1967 až 1976 podle návrhu manželů Machoninových primárně jako zázemí pro konání Mezinárodního filmového festivalu. Kromě ubytování nabízí hostům vnitřní bazén, vířivou vanu, Kneippův chodník, suchou finskou saunu, parní saunu a infrasaunu. V nabídce je vodoléčba, elektroléčba, masáže, pohybová terapie a další procedury.

Spustit audio

Partneři

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.