Karotkový restaurant - krémová jarní polévka s kuřecím masem

Je čas přicházejícího jara a tak dáme v našem receptu vyniknout jarní čerstvé karotce nebo mrkvi. Autorem receptu je zkušený šéfkuchař Martin Barcal, který vaří pravidelně od pátku do neděle v restauraci penzionu Kokořín.


Karotkový „restaurant“

Další recept má své zvláštní jméno podle francouzského pojmenování pro vydatnou hustou polévku. V době, kdy lidé neměli dost peněz na to, aby si v restauraci dopřáli honosné hlavní jídlo, objednávali si husté polévky. Ty je zasytily a umožnily cestovat dál. Proto se takovým polévkám začalo v 19. století říkat ve Francii „restaurant“. Polévku tohoto typu vaří i v jedné klubové restauraci ve středních Čechách.

Prostřený stůl


Karotkový restaurant s kuřecím masem:

Kuchař Martin Barcal a majitel Penzionu Kokořín Tomáš Trejbal

500 g čerstvé mrkve nebo karotky, 1 středně velká cibule, 2 střední brambory, kuřecí vývar, 250 ml smetany (33 %), sůl, pepř, rozmarýn, 10 g másla


Postup:

Cibuli oloupeme a ostrouháme mrkev. Do hrnce dáme na plotně rozpustit máslo a osmahneme na něm nejdříve nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata, pak přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev. Mrkev orestováním pustí barvu a uvolní své aroma. Polévka tak získá oranžovější barvu rozpuštěním karotenu. Po orestování zalijeme kuřecím vývarem, který jsme si připravili dopředu. Pomalu vaříme.

Když je mrkev vařená do poloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory a osolíme. Vše vaříme do změknutí a nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem do jemného pyré. Krém dosolíme a na samotný závěr tepelné přípravy zalijeme smetanou ke šlehání a přidáme oříšek másla. Tím získá polévka jemnou konzistenci a díky máslu lesk.

Karotkový restaurant - krémová jarní polévka s kuřecím masem - detail

Mezitím si na pánvi osmahneme kuřecí prsa, která jsme nasolili, opepřili a přidali do másla na smažení i snítek rozmarýnu. Po opečení prsa nakrájíme na nudličky.

Podáváme tak, že kuřecí prsíčka na dně talíře zalijeme krémem a ozdobíme kousky mrkve povařené ve vývaru nebo osmažené na másle.


Historie restaurace Penzionu Kokořín
Obec Kokořín najdete poblíž slavného hradu nad Kokořínským dolem. Uprostřed obce stojí historický dům, kde najdete restauraci se stoletou tradicí. Původně tam býval vesnický výčep o 3 stolcích. Později restauraci provozovala Jednota Mělník, která ji v 80. letech 20. století zrekonstruovala, čímž ji připravila o historické kouzlo. Bývala tam pak vyhlášená Myslivna, byť zvěřiny se tam na jídelním lístku moc neobjevovalo. Současný majitel Tomáš Trejbal tam dokonce v roce 1989 po ukončení školy pracoval. Když byla restaurace v roce 2010 na prodej, rozhodl se jí koupit a předělat k obrazu svému. Chtěl vytvořit takový podnik, do kterého by jeho rodina sama ráda chodila.