Kasárna v Olomouci - Hejčíně opět zabydlí vojáci. Sídlit tam bude jednotka speciálních sil

4. duben 2016

Nad bránou kasáren v Olomouci - Hejčíně bude viset znak s padákem, dýkou a dvěma blesky. Ten patří Centru podpory speciálních sil (CPSS), nově vzniklé elitní jednotce, k níž patří i speciální komando. Tito vojáci tu budou sídlit od července letošního roku. Měli by být jakousi podpůrnou jednotkou 601. skupiny speciálních sil z nedalekého Prostějova.

„Myslím si, že pařit sem je pocta. Sloužit s těmi nejlepšími a pracovat s nejmodernější technikou je výzva pro každýho chlapa,“ říká jeden z úspěšných absolventů výběrového řízení do této elitní jednotky.

O práci v ní je velký zájem, z uchazečů však při výběrech uspěl vždy jen zlomek. Podmínky jsou totiž velmi tvrdé.

„Výběr je specifický,“ popisuje velitel Ředitelství speciálních sil Karel Řehka. Ten čtyři roky velel prostějovské „šest set jedničce“, která rovněž patří ke speciálním silám, a tak ho vysoká neúspěšnost účastníků při náborech vůbec nepřekvapuje.

„Ti lidé jsou testováni z hlediska fyzičky, ale hlavně psychologicky, vlastně pod tlakem, pod stresem a v poli. Celková selekce trvá pět dnů,“ dodává.


Speciální síly jsou tvořeny Ředitelstvím speciálních sil (ŘeSpecS), které zabezpečuje velení a řízení a jeho podřízenými útvary. Jsou schopny provádět celé spektrum speciálních operací: speciální průzkum, ofenzivní činnost, podporu a vliv ve všech geografických a klimatických podmínkách.
Součástí speciálních sil AČR je Ředitelství speciálních sil (ŘeSpecS) a 601. skupina speciálních sil (601.skss). Nově se zřizuje v rámci rozšíření schopností SpecS jednotka Centrum podpory speciálních sil (CPSS), která bude v přímé podřízenosti ŘeSpecS. Pro zvýšení mobility a podpory speciálních operací vyčleňují Vzdušné síly vrtulníkovou jednotku, tzv. Letecký odřad speciálních operací (LOSO).
Zdroj: www.acr.army.cz

Do dvou let by v jednotce mělo sloužit 250 profesionálů. Rozdělení budou na dvě části – informační a zásahovou.

Bojová část bude podle Řehky nasazovaná do takzvaných „úkolových uskupení“. „Jsou vytvářeny většinou na tom jádru 601. skupiny speciálních sil. Tahle bojová jednotka by je měla podporovat a doplňovat a působit společně s nimi,“ přibližuje.

Olomouc je pro vojáky strategicky významná. Blízko tu mají do výcvikových prostorů na Libavou i do Březiny. Areál kasáren proto teď chce armáda postupně opravit.

„Jsou pánovány dvě investiční akce, a to rekonstrukce kotelny, zateplení vybraných objektů a také rekonstrukce elektrických rozvodů. V průběhu letošního roku by měla být vyhotovená projektová dokumentace a se zahájením realizačních prací se poté počítá v průběhu roku 2017,“ nastiňuje mluvčí Generálního štábu Jan Šulc.

Struktura speciálních sil se má v budoucnu dále rozšiřovat. Aktuální je třeba vznik nové vrtulníkové jednotky v Náměšti nad Oslavou.

autoři: ČRo , kra
Spustit audio