Kauza šéfa lihové mafie Radka Březiny míří k Vrchnímu soudu

22. červenec 2016

Vrchní soud v Olomouci se bude zabývat ostře sledovaným případem zlínského podnikatele Radka Březiny a jeho spolupracovníků. Celkem sedm z osmi obžalovaných se totiž už odvolalo proti mnohaletým trestům za podvody s nezdaněným lihem.

Stát měli na daních připravit o více než 6 miliard korun. Odvolání už podal i státní zástupce. Termín jednání u Vrchního soudu ale prozatím stanovený není.

Měsíce soudních projednávání, stovky výslechů a desetitisíce stran spisů.

Verdikt padl loni v prosinci. Olomoucký soud poslal šéfa celé organizace Radka Březinu na 13 let do vězení. Vysokým trestům neunikli ani jeho spolupracovníci. Většina teď podává odvolání.

„Co se týká rozsudku, tak my ho napadáme v obou oblastech, to znamená vina i trest,“ potvrzuje Filip Opatřil advokát Radka Březiny.

„Jelikož se soudem spolupracoval, poměrně rozsáhle se doznal, tak se domníváme, že není na místě ukládat trest na té samé nejvyšší hranici,“ doplňuje.

Naopak žalobce Miroslav Stoklásek žádá pro Březinu nejvyšší možný trest.

„S ohledem na povahu a závažnost té věci si nedokážu představit, kdy jindy by měl být ukládán trest při samé horní hranici za situace, kdy u obžalovaného není zjišťována žádná polehčující okolnost,“ říká.

Státu by podle něj měl navíc propadnout i veškerý jejich majetek. Naopak mírnější trest navrhuje pro Lubomíra Kaláče. Vyšetřovatelům totiž pomohl rozkrýt Březinovy podvody.

„Počáteční spolupráce tohoto obžalovaného byla pro celkové odhalení této trestné činnosti a v podstatě i těchto dalších trestních věcí zcela zásadní a soud by ji měl zhodnotit,“ říká Stoklásek.

Odvolává se taky Radek Menšík. Jednatel společnosti Morávia-Chem, která byla zdrojem nelegálního lihu.

U soudu dostal druhý nejvyšší trest, 12 let. To je podle jeho obhájce Petra Dítěte nespravedlivé: „Na jedné straně Březina svým jednáním způsobí škodu šest miliard, na druhé straně je Menšík, který byl víceméně bílým koněm.“

Termín jednání u Vrchního soudu ještě stanovený není. „Spisový materiál dosud na Vrchní soud nedorazil,“ potvrzuje mluvčí Vladimír Lichnovský.

Březina v současnosti čelí i dalším žalobám. Tresty mu hrozí třeba za nedovolené ozbrojování nebo uplácení policistů.

autor: kra
Spustit audio