Kauza šéfa lihové mafie Radka Březiny míří k vrchnímu soudu

21. červenec 2016

Případem zlínského podnikatele Radka Březiny a jeho spolupracovníků se bude zabývat vrchní soud. Celkem sedm z osmi obžalovaných se totiž odvolalo proti mnohaletým trestům za podvody s nezdaněným lihem.

Stát měli na daních připravit o více než 6 miliard korun. Odvolání podal i státní zástupce. Termín jednání u vrchního soudu ale zatím stanoven není.

Olomoucký soud poslal šéfa celé organizace Radka Březinu na třináct let do vězení. Vysokým trestům neunikli ani jeho spolupracovníci. Většina teď podává odvolání.

„Jelikož obžalovaný se soudem spolupracoval a doznal se, tak se domnívám, že není na místě ukládat trest na té samé nejvyšší hranici,“ komentuje Březinův advokát Filip Opatřil.

Naopak žalobce Miroslav Stoklásek žádá pro Březinu nejvyšší možný trest.

„Nedokážu si představit, kdy jindy by měl být ukládán trest při samé horní hranici, když u obžalovaného není zjišťována žádná polehčující okolnost,“ říká Stoklásek.

Není stanovený termín jednání

Státu by podle něj měl navíc propadnout i veškerý jejich majetek. Mírnější trest naopak navrhuje pro Lubomíra Kaláče. Vyšetřovatelům totiž pomohl rozkrýt Březinovy podvody.

„Počáteční spolupráce tohoto obžalovaného byla pro odhalení této trestné činnosti zásadní. Soud by ji měl zhodnotit,“ říká Stoklásek.

Termín jednání u Vrchního soudu ještě stanovený není. „Spisový materiál dosud na vrchní soud nedorazil,“ potvrzuje mluvčí Vladimír Lichnovský.

Březina v současnosti čelí i dalším žalobám. Tresty mu hrozí třeba za nedovolené ozbrojování nebo uplácení policistů.

autor: kra
Spustit audio