Kauza židovského hřbitova v Prostějově, Alfréd a Emil Radokovi i osud fotbalisty Julia Hirsche

15. prosinec 2019

Reportáž z Prostějova a kauza starého židovského hřbitova. Osud Alfréda a Emila Radokových. Divadelní hra Faulovaný útočník.

Důstojná pieta připomínající starý židovský hřbitov v Prostějově je o krok blíž ke své realizaci. Město vydalo se zástupci nadace Kolel Damesek Eliezer, Federace židovských obcí ČR i spolku Hanácký Jeruzalém prohlášení. V něm deklaruje vůli postupovat společně k napravení křivd z období holokaustu. S projektem chtějí začít už v příštím roce. V Prostějově natáčela Martina Pouchlá.

Pamětní deska na rodném domě Alfréda a Emila Radokových

V tomto roce si připomínáme dvě významné osobnosti české kultury - divadelního a filmového režiséra Alfréda Radoka a jeho bratra Emila, uměleckého teoretika a tvůrce moderních forem audiovizuálního umění. Podrobnosti přinese Leo Pavlát.

Divadlo v Mostě nazkoušelo hru Faulovaný útočník. Je to příběh skutečného člověka - Julia Hirsche, který hrál fotbal za reprezentaci Německého císařství a Výmarské republiky. Hirsch byl Žid, zažil vzestupy i pády a jeho život se završil tragicky. S režisérkou Hanou Marvanovou a dramaturgem Zdeňkem Janálem hovořil Adam Vidner.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio