Každodenní kolony aut na příjezdu do Prostějova ve směru od Olomouce? Chystané řešení se komplikuje

31. květen 2022

Plány na rozšíření kruhového objezdu mezi Prostějovem a Držovicemi, který je po připojení severního obchvatu města velmi vytížený, se komplikují. K úpravám okružní křižovatky musí dát svolení majitelé okolních pozemků. Souhlas jednoho z nich se zatím investorům nedaří získat.

„Je to trošku neštěstí, protože ten kruháč je velmi malý a dneska už má šest výjezdů,“ říká nezávislý starosta Držovic u Prostějova Jaroslav Studený, který stojí u kruhového objezdu, přes který jezdí jak řidiči, kteří přijíždí do města, tak ti, kteří míří za nákupy do obchodní zóny. Objezd leží přesně na hranici katastru obce a města Prostějova.

„Je prostě nemyslitelné, aby tu byl plynulejší provoz. Takže se to tu pořád zacpává,“ uvádí Studený. Kruhový objezd je velice vytížený i mimo dopravní špičku. „Je to hlavní přivaděč do Prostějova,“ vysvětluje starosta Držovic.

„Je prostě nemyslitelné, aby tu byl plynulejší provoz. Takže se to tu pořád zacpává,“
Starosta Držovic u Prostějova Jaroslav Studený

Prostějov společně s Olomouckým krajem plánují kruhový objezd rozšířit. Podle mluvčí hejtmanství Evy Knajblové předpokládají vydání společného povolení pro stavební úpravy okružní křižovatky ve II. pololetí tohoto roku. Podle prostějovského náměstka Jiřího Rozehnala z hnutí ANO by se pak mohlo začít stavět už v roce příštím. Jenže město řeší nečekaný problém.

„V průběhů jednání vyvstaly požadavky na souhlas dotčených vlastníků. Jedním z nich je firma, která participovala na rozvoji obchodní zóny. Tato akce úzce souvisí s další akcí, kterou tato společnost plánuje na katastru obce Držovice,“ naznačuje Rozehnal podmínky společnosti pro povolení stavby.

Vytížený kruhový objezd v Držovicích u Prostějova

Starosta Držovic je konkrétní. „Majitel pozemku, který je na katastru města Prostějov, jim asi nechce ty pozemky přenechat,“ říká Studený. Stejná firma vlastní totiž i pozemky hned naproti stávající obchodní zóně. Ty ale leží už v katastru Držovic a investor s nimi má podle starosty plány. „Má vzniknout další obchodní centrum v obytné zóně, což je nepřípustné. Mají tam být jen domy pro bydlení, ale vzhledem k územnímu plánu tam nemůže vzniknout obchodní zóna,“ doplňuje.

Proti se podle Studeného vyjádřili zastupitelé i obyvatelé Držovic. Vedení Prostějova firmu kontaktovalo několikrát datovou schránkou, zatím ale nedostalo odpověď. Odpovědi od soukromého investora na otázky zaslané emailem se nepodařilo získat ani Českému rozhlasu. Pokud se všechny strany nedomluví, může to podle Rozehnala zablokovat rozšíření objezdu.

autor: tas
Spustit audio