Každý rok jedna pohádková knížka, plán spisovatelky Danky Šárkové vychází

Její první knihou pro děti byla Alenka a Krakonoš, která má u malých čtenářů velký úspěch. Pořídit si ji můžete i v audiu, skvěle ji načetla Naďa Konvalinková. Před pár dny vydala Danka Šárková pokračování příběhu Alenka, Krakonoš a lev.

Na začátku letošního roku připravovala podklady k románu, který by čtenáře vrátil do období holokaustu a 50. let, ale nedokázala ho během koronaviové pandemie napsat. „Místo toho jsem vydala satirickou knížku Můj přítel deníček a sklenička.“ Zaznamenala v ní úsměvné příhody číšníků, sportovců, učitelek, rodičů a dalších lidí, kteří zanechali nějakou stopu na horské chatě.

Danka Šárková žije na samotě v Krkonoších, kde její přítel provozuje penzion. Přestěhovala se tam z centra Prahy. „Jsem rodilá Pražačka, miluju Kampu, ráda se procházím po Vyšehradě.“ Nákupní tašku, tedy malé autíčko, musela vyměnit za vůz s náhonem na všechna čtyři kola. První zima byla prý velmi krutá, teď už to zvládá s úsměvem. „Soused mě naučil, jak mám brzdit do sněhu.“

Všechny naplánované akce z jara musela kvůli koronaviru přesunout na podzim, kdy ale zase bohužel nemůže za svými čtenáři. „Jsme placení z autorských honorářů, což ale uživí pár spisovatelů. My ostatní provozujeme tzv. literární činnost - jezdíme po besedách, do knihoven, a protože píšu dětské knihy, vyrážím za předškoláky, prvňáky a druháky,“ vysvětluje Danka Šárková. Na setkání s nimi si musí ještě počkat, zlomit se ale prý v žádném případě nenechá.

autor: voj
Spustit audio