Kdo chce opravdu hezký vánoční stromek, neměl by otálet, shodují se prodejci. Jaké jsou ceny?

8. prosinec 2021

Štědrý den se pomalu blíží a v plném proudu je proto i prodej vánočních stromků. Někteří prodejci jehličnanů se sice kvůli rostoucím nákladům například na dopravu nevyhnuli navýšení cen, oproti loňsku je ale většinou jen několikaprocentní.

Někteří lidé nezahálí a pro vánoční stromky si chodí už nyní. Například spolumajitel zahradnictví v Leštině na Šumpersku Jan Odstrčil se v těchto dnech skoro nezastaví. Pro jeho vánoční stromky, především kavkazské jedle, je zájem ze strany místních i lidí z okolí.

„Cena se odvíjí od jednotlivých druhů stromků. Nejmenší ztepilé smrčky jsme schopni nabízet od 250 korun, naopak největší jedle, které mají i dva a půl metru, stojí 1000 až 1200 korun,“ říká Odstrčil. Pro stromeček vyrazil třeba i pan Martin a po několikaminutovém vybírání si odnesl středně velkou jedli za 590 korun. „Brávali jsme i dvoumetrové, ale teď kupujeme menší. Děcka jsou větší, takže už je to tolik nebere,“ usmívá se pan Martin.

Namísto klasického stromku seříznutého do stojánku si čím dál víc lidí vybírá i jehličnany v květináči. „Důvod je takový, že lidé si ten strom potom třeba chtějí vysadit na zahradu. Je o to velký zájem,“ potvrzuje Lukáš Horák, prodejce z olomouckého Dolního náměstí.

Horák zároveň upozorňuje, že kdo chce mít jistotu, aby našel opravdu hezký stromek, neměl by příliš otálet. S tím souhlasí třeba Pavel Hauser, který nabízí v centru Mohelnice stromky přímo z nedaleké plantáže. I tady šli s cenou oproti loňsku mírně nahoru. „U kavkazských jedlí jsou ceny 700, 900 a 1000 korun. O maličko podražilo, ale není to nic hrozného,“ zmiňuje Hauser.

Kdo se nechce obejít bez opravdu čerstvého vánočního stromku, může se pro něj vydat přímo na plantáž. V regionu má možnost například u Troubek na Přerovsku, o víkendech v Podolí u Bouzova a od pátku 10. prosince třeba i v Šumperku.

Spustit audio