Kdo vyřizuje vánoční poštu? Přece Ježíškova pošta na Božím Daru. Ježíšek tu má i svou naučnou stezku

12. prosinec 2019

Kde bydlí Santa Claus, ví snad každý. Ale kde bydlí český Ježíšek? No přece na Božím Daru v Krušných horách na západě Čech. A své sídlo tam má i Ježíškova pošta. Tato speciální instituce přijímá po celý rok dopisy a pohledy, které během adventu opatří originálním razítkem a rozešle je do celého světa.

Ježíškova pošta funguje na Božím Daru už od roku 1994. Pohledy, dopisy a přání je možné tam posílat poštou nebo osobně vložit do speciální Ježíškovy schránky po celý rok. Aby mohly být zásilky opatřeny speciálním vánočním razítkem, musí na nich být cílová adresa a odpovídající poštovní známka.

V době od 1. do 23. prosince orazítkují pracovnice pošty všechny tyto zásilky božídarským vánočním razítkem a rozešlou je na uvedené adresy. Razítko, kterému se říká „příležitostné“, se každý rok mění. Letos tak putují do celého světa pohledy a dopisy s už 26. motivem v pořadí. Jsou na něm dvě plovoucí lodičky z ořechových skořápek se svíčkami. Autorem letošního motivu je Pavel Sifko.

Pokud se na Boží Dar vypravíte s vánočními dopisy, nebo třeba za turistikou či zimními sporty, nezapomeňte navštívit Ježíškovu cestu. Je to speciální naučná stezka určená především dětem. Má dva okruhy (12,9 km a 5,6 km), na kterých je plno zajímavých zastavení a atrakcí pro děti.

Na jednotlivých zastaveních, věnovaných postavičkám z „Ježíškova světa“, mohou děti plnit různé úkoly. Ty pak zapisují do Ježíškova notýsku, který si před výpravou za drobný poplatek zakoupí v božídarském Infocentru. Za splnění úkolů zde také na závěr výletu dostanou drobné dárky. Ježíškovu cestu lze absolvovat celoročně, pěšky i s kočárkem, je sjízdná na kole a v zimě i na běžkách, protože v zimním období tu jsou upravováné běžecké tratě.

Spustit audio