Kdy vám můžou bouchnout saze, i jak a čím správně topit v kamnech. Zeptali jsme se cechmistra Marka Hauera

Ceny energií šly nahoru, mnoho lidí se proto vrací k topení pevnými palivy. To s sebou ale nese i povinnost, nechat si jednou ročně odborníkem zkontrolovat spalinovou cestu. Jak taková kontrola probíhá, i jak správně vymetat komín a čím nejlépe topit, na to se Iveta Kalátová zeptala kominického cechmistra Marka Hauera.

„Jedenkrát ročně přijde kominík, odborně způsobilá osoba, a provede vymetení, vyčištění spalinové cesty. To je od spotřebiče ke komínu, výběr sazí po vymetení. Potom vizuálně zkontroluje spalinovou cestu, jestli je v technicky odpovídajícím stavu, jestli není někde nějaká prasklina, poškození, něco se neuvolnilo a tak dále. Následně může vystavit protokol, že spalinová cesta je provozuschopná na následující topnou sezónu,“ přiblížil průběh povinné každoroční kontroly Marek Hauer.

Kominický cechmistr Marek Hauer byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Kontrolu doporučuje provést na jaře, aby pak byl komín v pořádku na další topnou sezónu. Během ní je pak dobré ho nechat ještě jednou vymést. Pokud by ale nebyl k sehnání kominík, protože převis poptávky po jejich službách je vysoký, můžou si lidé komín vyčistit sami. K tomu ale Marek Hauer doporučuje použít správné nářadí, tedy komínovou růžici, která je běžně dostupná v téměř každém železářství. Dobré je také si vymetení komínů někde evidovat.

A o čem byla ještě řeč? Třeba o tom, jak správně vybírat kamna vhodná pro váš byt, jak v nich správně topit, jaké používat palivo a jaké ne, ale třeba i o plynových kotlech, o jejich údržbě, kontrole i prevenci proti otravám plynem. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Iveta Kalátová , reČRoL
Spustit audio

Související