Janáček, Rusko a Lidové noviny. Dvě velká janáčkovská témata přibližuje Miloš Štědroň

17. březen 2018

Kdyby nebylo Lidových novin, musel by si je Leoš Janáček vymyslet. Intenzivně do nich přispíval jako fejetonista, ale také z nich čerpal inspiraci pro své dílo.

V Lidových novinách vycházela na pokračování Těsnohlídkova Liška Bystrouška, vycházela v nich ale také díla ruských autorů, které měl Janáček v oblibě. Redaktorem Lidových novin byl i Karel Čapek – autor činohry Věc Makropulos. O vztahu Leoše Janáčka k Rusku, Lidovým novinám, ale také o přátelství s Gennadijem Rožděstvěnským hovoří muzikolog, historik a skladatel Miloš Štědroň.

Logo

Leoše Janáčka provázela po většinu života silná náklonnost k Rusku, která se také stala zdrojem podnětů pro jeho kompoziční práci. Opery Káťa Kabanová a Z mrtvého domu vznikly na náměty z ruské literatury, ruské inspirace stály u zrodu prvního smyčcového kvartetu podle Tolstého Kreutzerovy sonáty či rapsodie Taras Bulba.

Leoš Janáček

Sám Janáček byl v Rusku třikrát, za svým bratrem Františkem poslal do Petrohradu studovat i dceru Olgu. Janáček se svou proruskou orientací ale nebyl sám: panslavismus a příklon k Rusku byl ve druhé polovině 19. století významným myšlenkovým proudem. V ruském carovi a slovanské vzájemnosti hledali oporu i významní čeští politici.

Olga Lvovna Janaček. Deska na hrobě Janáčkovy dcery Olgy

Rusofilství Leoše Janáčka pramenilo z dobového panslavismu, ale mělo vášnivou a impulsivní povahu pramenící z Janáčkovy osobnosti. Jeho příchylnost k Rusku byla spíš kulturní než politická. Velkou úlohu v tom sehrál Ruský kroužek v Brně a v roce 1899 také výročí sta let od Puškinova narození, které obrátilo pozornost umělecké veřejnosti intenzivněji směrem k ruské literatuře.

Do Lidových novin Janáček nejen přispíval a četl je, ale také se přátelil s jejich zakladatelem Adolfem Stránským – novinářem a mladočeským politikem, po vzniku samostatného Československa ministrem obchodu. Sám Janáček ale politicky angažovaný ani jednoznačně vyhraněný nebyl.

Spustit audio