Kdyby šel vrátit čas, Martin Trnavský by se vydal druhou cestou. Aby se neopakoval

8. březen 2017
Tandem

Po absolvování základní školy se chtěl stát automechanikem, mohl z něho být i úspěšný jachtař. Martin Trnavský se ale nakonec pustil do herectví. Proč šel studovat Janáčkovu akademii a jak ho zaměstnává Divadelní spolek Frída, prozradil Janu Rosákovi.

Ordinace v růžové zahradě, Všechny moje lásky nebo aktuálně Temný kraj. Televizní seriály mají ve filmografii Martina Trnavského výrazné místo, zároveň jde ale o principála Divadelního spolku Frída, který vyprodukoval už 17 autorských her. Divadlo si přitom oblíbil trochu netradičně díky gramodeskám.

„Poslouchal jsem hodně desky, které mi pouštěli rodiče, maminka s tatínkem. Což byl Voskovec, Werich, Horníček, Lasica, Satinský nebo Semafor. A jak jsem to poslouchal skoro každý večer, inspirovalo mě to k tomu, že bych chtěl děla divadlo. Nějak jsem se jim chtěl přiblížit. A tak jsem šel a přihlásil se na Janáčkovu akademii múzických umění a ono to náhodou vyšlo.“

Martin Trnavský ale byl velmi úspěšný jachtař. Dostal se dokonce do výběru na olympiádu. Špičkovou sportovní úroveň přesto vyměnil za nejistou dráhu herce.

„Tenkrát po mistrovství světa v Cannes v roce 1991 za mnou přišel jeden polský trenér, jmenoval se Andy Zawieja, a nabízel mi, jestli bych s ním nechtěl jet na Malorku a jestli bych se nechtěl stát profesionálním jachtařem. A já mu ten den, úplně si pamatuju, kde to bylo, řekl ‚no člověče, Any, já jsem se teď dostal na Janáčkovu akademii, ze mě bude herec‘. A on ‚okey‘. Tak tam jel místo mě někdo jiný. Šance se tedy tenkrát opravdu naskytla. Nemůžeme mít všechno. Kdyby se to dalo vrátit, samozřejmě bych se vydal druhou cestou. Už jenom proto, abych se neopakoval.“

Jak Martina Trnavského ovlivnil film Šimon a Matouš jedou na rivieru?  A jak zpětně hodnotí účast v adrenalinové soutěži Wipeout? Poslechněte si celý rozhovor!
Martin Trnavský, Jan Rosák
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio