Kdysi věhlasné lázně Běloves mají nového majitele. Zpustlý areál by mohl dostat šanci na obnovu

17. prosinec 2019 11:27

Majitelé Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku koupili zchátralý areál lázní Běloves v místní části Náchoda. Přestože předem věděli, že budovy nelze zachránit a že jsou na zbourání. K jejich demolici by mělo dojít už příští rok. Jaké plány mají s areálem do budoucna, ale zatím odhalit nechtějí. 

Lázně Běloves vznikly v první polovině 19. století. Po sametové revoluci změnily několikrát majitele, posledních bezmála 25 let jsou zcela mimo provoz.

Proč se je rozhodly Priessnitzovy lázně v Jeseníku koupit, vysvětluje jejich ředitel Roman Provazník:
„Potenciál je samozřejmě v tradici onoho léčebného lázeňského místa."

Běloveské lázně měly kdysi zvučné jméno, připomíná:
„V těchto lázních se historicky léčily nemoci pohybového ústrojí, oběhového systému a srdeční choroby. K léčení se využívala kyselka IDA, která tam pramenila, a tím pádem přírodní uhličité koupele."

Cenu, kterou za zpustlý areál společnost Priessnitzovy léčebné lázně zaplatila, zveřejnit nechtěl. V majetku má aktuálně centrální část lázní i historický park.

Čtěte také

Dnes už stojí na místě budov jen ruiny. Z některých zbyly jen obvodové zdi, jiné mají podle obchodní ředitelky Priessnitzových lázní Kateřiny Tomáškové propadlé střechy:
„Musíme je srovnat se zemí, už máme požádáno o demoliční výměr. Ten by se měl realizovat v roce 2020."

Vedení lázní už teď jedná s několika firmami, které by mohly zásah provést. Co bude s areálem pak, zatím Roman Provazník odtajnit nechce:
„Ten areál je naprosto zdevastovaný a nedá se v tuto chvíli ještě říct, jak to celé dopadne. A jak se ten potenciál využije. Součástí pozemků jsou dva prameny, IDA1 a IDA2. Tam uvidíme, jaký je technický stav těchto vrtů, protože byly využívány skoro již před 25 lety, takže vše musíme nejdříve prozkoumat."

Vedení náchodské radnice změnu majitele areálu vítá

Priessnitzovy lázně vnímá náchodský starosta Jan Birke z ČSSD jako solidního partnera:
„Priessnitzovy lázně svojí historií a praxí patří mezi jedny z nejlepších lázní v Evropě. Tohle je tedy úžasná zpráva pro Náchod, že jsou majitelem onoho strategického pozemku. A město Náchod, pokud budou našimi partnery a já si to velmi přeji, tak si myslím, že čeká úžasná budoucnost v rozvoji lázeňství."

I Priessnitzovy lázně spoléhají do budoucna na podporu a spolupráci s městem Náchod.

autoři: Andrea Švubová , baj
Spustit audio

Související