Když chcete pomoci přírodě, musíte nejdřív pomoci lidem, kteří v ní žijí, myslí si ředitelka Zoo Brno

23. listopad 2022

Radana Dungelová vystudovala americkou literaturu, ale nikdy se jí nevěnovala. Má za sebou pobyty v Jižní Americe, zná brazilský prales a zažila zvířata ve volné přírodě.

„Chceme lidem víc říkat o tom, proč vlastně zoologické zahrady existují. Proč vlastně držíme zvířata v lidské péči? Proč zvířata, která by měla podle všeho pobíhat někde ve stínu, v krajině svého původního výskytu, máme zavřená ve výbězích. Aby se to lidé dovídali nějakou příjemnou, vlastně podprahovou formou,“ nastiňuje své vize do budoucna Dungelová.

Příroda potřebuje nejen chránit, ale i obnovovat

Při pohledu do budoucna, cítí optimismus nebo spíše skepsi? „Vidím oboje, protože jinak bych asi umřela na enviromentální žal,“ podotýká. „Myslím, že je potřeba některé věci od sebe oddělovat. Máme jako lidstvo situaci pokračující klimatické změny, která je bezesporu způsobená lidskou činností. A to je věc, na kterou je potřeba se připravit, adaptovat se.

Pak máme situace, kdy nastalo docela masové vymírání druhů v přírodě. I to je věc, se kterou se dá něco dělat – zrovna s touto činností pomáhají i zoologické zahrady na celém světě, aspoň ty pokrokové a progresivní, protože drží jakousi geneticky pestrou populaci těch ohrožených druhů.

Lev u Pavilonu šelem a plazů

Další věcí je finanční i přímá pomoc záchranným projektům v místě původního výskytu těch zvířat. Někde je to víc o vzdělávání místní komunity, aby nemasakrovala populace některých zvířat z důvodu, které jí ani žádný prospěch nepřinesou. Když chcete pomáhat přírodě, musíte v první řadě pomoci lidem, kteří tam žijí – pokud tam žijí. Většinou tam, kde je příroda ohrožená, tak je to z důvodu, že tam žijí lidi.“

Jak pohlíží Radana Dungelová na vzdělávání? Jaký tvor patří mezi její oblíbené? Proč je důležitá spolupráce se zahraničními zoologickými zahradami?

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související