Když člověk chce, tak to dokáže, nesmí chybět motivace, říká romský student Robert Oláh

28. leden 2020

Dvaadvacetiletý rodák z Děčína Robert Oláh je studentem ekonomie na Fakultě sociálně ekonomické v Ústí nad Labem. Jeho snem je jednou tento obor vyučovat na střední škole.

Rád bych pokračoval na inženýrské studium, obor Ekonomika a management se zaměřením na finanční management, a poté si dodělal pedagogické minimum pro učení na střední škole. Tak bych mohl jednou učit ekonomiku a účetnictví,” říká Robert Oláh, kterého letos čekají státnice.

Mám za sebou předměty jako marketing, výzkum trhu či projektový management, což jsou státnicové předměty. A na poslední rok studia jsem si nechal finanční management pro statistickou analýzu dat, v rámci kterého si zpracovávám data do bakalářské práce.”

Důležitá je podpora a motivace

S výběrem střední školy Robertovi pomohla nezisková organizace a dále jej podporuje i během studia na vysoké škole.

Mamka chtěla, abych studoval, i když ona má jen základní vzdělání. V místě bydliště už několik let působí nezisková organizace, kterou jsem od 1. do 9. třídy navštěvoval, psal si tam domácí úkoly a účastnil se volnočasových aktivit. Předseda neziskovky mi pomohl vyplnit přihlášku na střední školu. Já jsem sice až do 9. třídy měl vyznamenání, ale byl jsem trošku mimo - se samými jedničkami jsem chtěl jít na kadeřníka. Byl to on, kdo mě přihlásil na Evropskou obchodní akademii. Tam jsem se doslova našel a baví mě to.”

Díky neziskovce se dozvěděl o možnosti stipendia:

Ta pomoc a podpora od nich trvá dodnes. Při maturitě mi předseda spolku řekl o stipendiích na vysoké škole, pomohl mi vyplnit přihlášku do nadace Open Society Fund, kam jsem šel na pohovor a kde to vyšlo.”

Mladý student plánuje pokračovat v magisterském studiu:

Rád bych dosáhl na titul inženýra. Buď na České zemědělské univerzitě v Praze, obor Podniková ekonomika a management, anebo na stávající ústecké univerzitě na stejném oboru se zaměřením na finance.”

Podle Roberta je potřeba mladé Romy ve studiu podporovat a motivovat:

Důležité je chtít. Když člověk chce, tak to dokáže, nesmí chybět motivace.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.