Když se blíží poslední dny. Dušičkový seriál Českého rozhlasu Olomouc se věnuje hospicové péči

4. listopad 2022

Většina z nás si podle průzkumů přeje umírat doma. Málo komu se to ale podaří. Ve speciálním dušičkovém seriálu se zaměřujeme na otázky spojené s umíráním a péčí jak o nemocné, tak o jejich rodinu.

Co vás v jednotlivých dílech čeká?

1. díl: Stále více nevyléčitelně nemocných využívá služeb hospicové péče. Vedle tzv. kamenných hospiců roste i nabídka domácí hospicové péče. Jak taková služba funguje? Zeptali jsme se vrchní sestry Jany Vzatkové z olomouckého mobilního hospice Nejste sami.

2. díl: V druhém pokračovaní dušičkového seriálu o posledních věcech člověka se zaměříme na péči v institucích. Jaká skupina obyvatel většinově umírá ve zdravotnických zařízeních? Zeptali jsme se lékařky olomouckého domácího hospice Nejste sami Hany Švédyšové.

3. díl: Většina Čechů si přeje umírat doma. Zároveň však musí počítat s tím, že to na čas zcela změní běžný chod domácnosti. Tomuto tématu se věnujeme ve třetím díle našeho dušičkového seriálu. V okamžicích, kdy prochází domácnost tak velkými změnami, přichází k nemocným domů také zdravotníci z olomouckého hospice Nejste sami. S jakou atmosférou se obvykle setkávají, poví vrchní sestra Jana Vzatková.

4. díl: Děti potřebují při doprovázení umírajícího v domácnosti specifický přístup. Vrchní sestra Jana Vzatková z mobilního hospice vzpomíná na nedávnou zkušenost.

Poslouchejte speciální dušičkový seriál od 1. do 4. listopadu ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc, následně na našem webu.

autor: Marek Chvátal
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.