Když se lodi „vzedmou křídla“, je to neuvěřitelný pocit, svěřuje se námořník Jakub Žondra

Nejvíc to funguje na plachetnicích. „Když se loď dostane do harmonie se všemi živly, do plachet se opře vítr a ona vystřelí dopředu, je to neskutečné,“ popisuje rodák z Olomouce. Suchozemec, který propadl kouzlu moří a oceánů.

Jakub Žondra

Začínal jako barman na zaoceánské lodi. „Dva měsíce jsem se na ní ztrácel,“ vzpomíná. Není se čemu divit, jde v podstatě o plovoucí sídliště, ve kterém žije okolo tří tisíc pasažérů a zhruba tisíc členů posádky.

„Moře nás všechny spojuje,“ říká Jakub Žondra, který se plavil na menších říčních lodích, historickém plavidle i plachetnicích. Ta zatím poslední se jmenuje Pelican of London. Pracuje na ní jako bosunův pobočník, pohybuje se na stěžních ve výšce okolo třiceti metrů. „Plavíme se většinou okolo anglických břehů. V tomto období je ale v Karibiku,“ říká námořník, který si právě vybírá dovolenou.

Nikdy se ho nikdo nezeptal, jestli umí plavat. „V posádkách je hodně lidí, kteří jsou slabí plavci. Říká se ale, že o to více se snaží udržet loď nad hladinou,“ usmívá se Olomoučan, který tráví většinu roku na lodi.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio