Když se objevila rovně střižená saka, bylo jasné, že se schyluje k válce, říká milovnice módy 30. let Dasha Marlen

Pečlivě načesané vlnky v blonďatých vlasech, decentní make-up, halenka s volánky, sukně ke kolenům a barevně sladěné boty na střídmém podpatku. K tomu úsměv na tváři a příjemné vystupování. Zcela přirozeně se v její společnosti vracíte o osmdesát, devadesát let zpátky.

„Kdybych uměla cestovat časem, chtěla bych si v Paříži užít koncert Edit Piaf,“ říká s úsměvem milovnice módy Dasha Marlen.

Za její vášeň může vyprávění prarodičů a také krabice, kterou našla na půdě. Byla plná nejrůznějších fotografií dlouhonohých krásek.

Mimochodem jako manekýny ve dvacátých a třicátých letech vystupovaly hlavně herečky a ženy z aristokratických rodin. A samozřejmě nevypadaly jako dnešní modelky, oblečení měly minimálně o dvě, tři čísla větší.

Dasha Marlen kombinuje staré věci s novými, má ráda barvy a nápady. Bývá překvapená, když jí někdo pochválí retro styl, přestože na sobě nic starého nemá. Módní trendy se vracejí a doba První i Druhé republiky neustále inspiruje. Mimochodem tenkrát byly kolébkou módy Francie a Anglie. Později pak Německo. „Jakmile se objevila rovně střižená saka, bylo jasné, že se schyluje k válečnému konfliktu. Móda ukazuje budoucnost,“ říká.

Dasha Marlen v dobovém oblečení

Velkou oblíbenkyní Dashy je herečka Nataša Gollová. „Určitě je to tím, že byla nejen krásná, ale i vzdělaná, milá a vstřícná. Úplně jiná než třeba Adina Mandlová, která je pro mě takový městský, kavárenský typ. Bylo na ni prostě poznat, že v mládí žila v Paříži,“ dodává.

Potkat Dashu Marlen můžete i na nejrůznějších historických rekonstrukcích. Nadšená je zejména z největší vojensko-historické akci ve střední Evropě Sahaře. „Vyrazili jsme tam poprvé asi před šesti lety, protože potřebovali civilisty. Oblečení jsme asi nebyli úplně přesně, to jsem ještě neměla tak nastudováno, přesto jsme měli velký úspěch,“ vzpomíná.

autor: voj
Spustit audio